Банкеръ Daily

Общество и политика

Общините получават 21.7 млн. лв. за щетите от бедствията през лятото

Помощ от над 21.7 млн. лв. отпуска правителството на общините за преодоляване на последици от бедствия. Парите са предвидени за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, за укрепването или премахването на жилищни сгради, станали опасни и негодни за обитаване. Други около 5 млн. лева ще получат МВР, здравното министерство, образователното, регионалното, както и областни управи за разходите при овладяване на обстановката по време на наводненията.

Правителството отпуска и близо 98 хил. лева хуманитарна помощ за облекчаване на тежката социално-икономическа и хуманитарна обстановка в Ивицата Газа. Средствата ще бъдат предоставени на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Други 8.7 млн. лв. кабинетът предоставя за модернизиране на училищната база. С парите ще бъдат оборудвани кабинети и работилници за професионално обучение, ще бъдат доставени мебели и учебни пособия, ще бъдат подменени подови настилки в училища, общежития и детски градини, в които има предучилищни групи.

Министерският съвет даде право на просветния министър да извършва компенсирани промени на одобрените средства по националните програми и между отделните модули по тях, без да има решение на правителството, като целта е по-голяма гъвкавост.

Министрите отпуснаха и 15 млн. лв. допълнително по бюджета на транспортното министерство, с които ще бъде покрито част от съфинансирането на Национална компания „Железопътна инфраструктура” за изпълнение на големи жп проекти, финансирани по оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 година.

С парите ще бъде обезпечено изпълнението на дейности по три инфраструктурни проекта - реконструкция и електрификация на жп линията Пловдив-Свиленград (участък Първомай-Свиленград), модернизация на жп участък Септември-Пловдив и рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъците от жп линията Пловдив-Бургас.

Министрите съобщиха още, че реализираната икономия по Публичната инвестиционна програма е в размер на близо 119 млн. лева, след като кабинетът реши да бъдат прекратени проектите по програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във