Банкеръ Weekly

Общество и политика

Общините показаха стоп на децата

Над 13 хил. деца останаха извън столичните детски ясли и градини, а виновни все така няма

Шансът да вкараш малкия си наследник в ясла или детска градина вече е почти толкова малък, колкото да удариш шестица от тотото. По икономически и социални причини през последните две десетилетия милиони българи заживяха в големите градове София, Варна, Бургас и Пловдив, но местните общинари така и не осигуриха нормални условия за развитие поне за увеличилите се малчугани. Над 13 хиляди деца си останаха вкъщи, след като Столичната община ги зарадва с поредния недостиг на места в ясли и градини. Това обаче е само официалната статистика, която кметът Йорданка Фандъкова оповести. А тя се прави на базата на подадените заявки в електронната система за класиране. Със сигурност хиляди родители с нисък бал вече са загубили надежда и не участват в общинската лотария. Най-голям недостиг от места за прием - почти 8000, има в яслените групи, в които влизат децата, родени през 2010-а и 2011-а, а останалите са изостанали хлапета от набори 2008 и 2009-а.


Въпросът е защо се стигна дотук и какво прави най-голямата община в България, за да разреши проблема? В едно свое неотдавнашно изявление Фандъкова каза, че сегашната столична управа е започнала да гради, след като 44 детски градини преди това


са били заменени или продадени

nbsp;


за жълти стотинки. Излиза, че нарушение на закона има, а виновни - не. Във всеки случай никой досега не е влязъл на топло след скандални операции с общинска собственост. Ако Столичната община е била ощетена, не трябва ли точно тя да си търси правата по съдебен път?


Парите на гражданите се инвестират в строителство, с тях сме построили над 44 детски градини. Това са думи пак на кмета Фандъкова. Но сметките явно не са силната й част. От една страна, тя посочва, че инвестициите в образователни структури, направени от кметството в периода 2006-2012-а, надхвърлят 134 млн. лева. То е платило по 22 379 лв. на парче за разкритите над 6000 нови места за прием. От друга страна, от общината казват, че строителството на детска градина средно излиза около 2 млн. лева. По тези данни през последните шест години в София би следвало да са построени 67 градини. Но и с шестте обекта, които ще се появят до края на годината, броят им няма да надхвърли 50.


Дори и да пренебрегнем очевидно твърде завишените числа за разкрити места и стойност на детска градина, пак не става ясно къде са се стопили парите за останалите 17 обекта. Историята мълчи, но опозицията - не. Според общинския съветник от БСП Борис Цветков в два от най-големите столични райони - Младост и Триадица, забавачки са строени без обявена обществена поръчка, а неизпълнени по проект дейности са били фактурирани. В Изгрев, Младост, Красно село и Люлин сгради, които е трябвало да се ползват за детски градини, са дадени за ползване на общинска или районна администрация. Не се изпълнявали и решения на Столичния общински съвет. През април съветниците решили да съборят стара сграда на ул. Победа в район Оборище и на нейно място да се построи забавачка, но до ден днешен там се помещава общинската фирма Озеленяване. Кметът обещава нова забавачка за четири групи деца, само че догодина. Излиза, че по-важно е чиновниците и озеленителите да се чувстват комфортно, малките явно могат и да почакат.


Парадоксалното е, че и новите шест градини, които ще приютят около 400 деца, не се строят там,


където има най-голяма нужда

nbsp;


от тях. Те ще бъдат в Надежда, Кремиковци, Илинден, Лозенец, Слатина и Овча купел. С изключение на Надежда и Лозенец това са неособено населени райони в периферията на столицата. За следващата година по план трябва да започне строителството на шест нови сгради в Надежда, Слатина, Оборище, Витоша, Нови Искър и Панчарево. В повечето от споменатите райони обаче малко кандидати остават извън списъците. Докато в Триадица, Средец, Лозенец, Оборище, Дружба и други битката е жестока, а в яслите и градините влизат само малчугани с почти максимален бал.


Въпросът не е само в компетенциите на общините, но опира и до неадекватна държавна политика. Германците изчислиха, че липсата на детски градини ще окаже негативен ефект върху икономиката на страната и приеха специален закон, с който стимулират строежа на обекти в централните райони на големите градове, а ние правим нашите по периферията. В Германия достъпът на данъкоплатците до място в детска градина е гарантиран, а у нас е почти забранен. Много родители дори са готови да заобиколят правилата и да припишат на детето си някоя гадна хронична болест от рода на атопичен дерматит. Само за да получат заветното място, без дори да мислят за дългосрочните последствия от подобно дамгосване. Други, които не искат да разчитат на мизерните 240 лв. от втората година майчинство, направо вадят хилядарките и ги дават на когото трябва по каналния ред, за да се върнат на работа. Държавата плаче за масови искове от страна на родителите втора категория, но жалбите до Комисията за защита от дискриминация се броят на пръсти и досега май няма нито едно завършило дело. След като разкриването на едно място струва 22 хил. лв. и се оказва много скъпо удоволствие, тогава общините или държавата да дават по 300 лв. месечно на пренебрегнатите и те да търсят други варианти, как да устройват децата си.


След като кметството те отреже, държавата любезно може да ти предложи временна бавачка. От началото на 2011-а по програмата Отново на работа, финансирана с 64 млн. лв. от Европейския съюз, майки с деца между 1 и 3-годишна възраст могат


да наемат детегледачка от бюрото по труда

nbsp;


и да се върнат в службата. Фактът, че от схемата, по която държавата плащаше заплата от 240 лв. (300 лв. от 2013-а) на гувернантките, досега са се възползвали само 500 семейства, показва, че тя не е достатъчно добре приета. Може би причината е, че в заложените критерии за участие детегледачките трябва да са жени или мъже над 50 години, които в рамките на 72-часов курс в бюрата по труда учат основните правила за детското здраве. Освен традиционното недоверие към непознат човек родителите се притесняват да наемат неквалифицираните помощници. Другият проблем е, че именно на тази възраст децата прохождат и стават хиперактивни, затова едва ли бабите и дядовците са най-подходящите хора, които да тичат след тях. Програмата поставя и горна граница от три години и родителите пак ще се чудят какво да правят с децата си до петгодишна възраст, когато влиза задължителната предучилищна подготовка. Подборът на бавачка чрез частна агенция струва 150 лв., срещу които се осигуряват 10 интервюта и шансът да бъде намерен подходящият човек е по-голям. Но квалифицираните помощници взимат за гледане между 3 и 15 лв. на час, а малцина са тези, които могат да си позволят да плащат толкова.


nbsp;


nbsp;


Частниците спасяват излишните децаЧастните детски ясли и градини са най-търсената алтернатива от родители, чиито деца са останали пред вратите на общинските заведения. Тарифите им варират между 350 и 1200 лв. в зависимост от качеството на обслужване, професионалното ниво на персонала, храната и допълнителните екстри. Групите са около 10 деца, обикновено с един или двама възпитатели. Като цяло родителите предпочитат заведенията, които са близко до местоработата им. Помещенията в тях трябва да са чисти, с отделна спалня, кухня и стая за игра. Търсят се градини, разполагащи със собствен двор, по възможност и видеонаблюдение. Друго почти задължително изискване е собствениците на частни забавачки редовно да осигуряват на малчуганите разходки сред природата, например в Южния парк или в Борисовата градина.


Очаква се таксите в частните градини и ясли да паднат средно със 100 лв. на месец, ако парламентът приеме частта от новия закон за предучилищното и училищното образование, с която се регламентира държавното финансиране на децата в частни учебни заведения. Съдбата на въпросните текстове обаче все още остава неясна, след като родителски организации и директори на държавни училища възроптаха срещу идеята на образователния министър Сергей Игнатов бюджетни субсидии да се дават и на частниците. А това е една от малкото смислени идеи, които образователната ни система е родила през последните години.
Facebook logo
Бъдете с нас и във