Банкеръ Weekly

Общество и политика

Общините негодуват срещу финансови корекции за 129 млн. лв. по "Околна среда"

На близо 50 общини са наложени финансови корекции за 129 млн. лева по проекти заради новооткрити нарушения при обществени поръчки от управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда".

Това съобщи зам.-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов пред БНР.

Според него последствията ще бъдат катастрофални и има риск проектите да не бъдат изпълнени заради невъзможност да се запълни финансовият недостиг, който се изземва като корекция.

Савов смята, че това застрашава както програмата като цяло, така и желанието на общините въобще да кандидатстват през следващия програмен период.

„Виждаме крайно необосновано решение на управляващия орган, който, в опита си да изчисти своя имидж, прехвърля по най-недалновиден начин проблема там, където той не съществува“, коментира той.

По думите му през ноември от сдружението са получили уверение от министъра на околната среда, че ще получат списък с общините, в които има проблеми, но диалог оттогава нямало. Общините са били изненадани с писма през миналата седмица.

Правилата на ЕС позволяват управляващият орган да налага корекции 5 години след изпълнението на даден проект. „Но начинът, по който това става, без възможност да се реагира, това е повече от безпрецедентно“, коментира Емил Савов.

Той съобщи, че за утре е насрочена среща между представители на НСОРБ и екоминистъра Искра Михайлова.

„Категорично ще възразим по избрания подход, който е направен, без да се съгласува и да се измери неговото влияние и финансово отражение. В крайна сметка ще се окажем в безумната ситуация да има един финансов ресурс, който, за да не го загубим, трябва да бръкнем в местните данъци и такси, за да покрием корекциите. За голяма част от общините това ще е невъзможно“ заяви Савов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във