Банкеръ Daily

Общество и политика

Общините искат решение на проблема с намалелия брой пациенти на общинските болници

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) ще иска от Министерството на здравеопазването и от Националната здравноосигурителна каса да се търси решение на проблема с намалелия брой пациенти на общинските болници, заради което те ще получат по-малко пари от Касата за месец март. Това каза зам.-председателят на Сдружението и кмет на Троян Донка Михайлова, според която в момента капацитетът на общинските болници е запълнен около 50% заради коронавируса.

„В общинските болници, не само в Троян, но и в цялата страна рязко спада обемът на дейността. Това ще доведе до намаляване на средствата, които ще влязат по линия на Здравната каса в общинските болници за месец март. Споделихме тревогата си с кметове на други населени места, в които работят общински болници. Намерението ни е още утре да внесем едно писмо в Министерство на здравеопазването, за да се търси навреме решение на този проблем, който може да създаде затруднения в нормалната дейност на общинските болници”, подчерта Михайлова.

По думите й това, което ще искат от Здравната каса е заедно да обсъдят съществуващото положение и да набележат мерки, които да доведат до нормално продължаване на работата на общинските болници, тъй като те в настоящия момент са особено необходими на здравната система. „Не можем да направим разчети в този момент, тъй като не знаем в каква степен ще намалее обемът от дейност, но в момента  запълняемостта на леглата в болниците е около 50%“, каза Михайлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във