Банкеръ Daily

Силвия Георгиева:

Общини няма да могат да покрият всичките си разходи

"По време на бюджетните преговори с финансовия министър договорихме в общинските бюджети да има ръст на някои от трансферите от държавата към общините, които да компенсират донякъде инфлационните процеси в страната, които се отразяват на всички публични услуги. Бюджетният процес не е само средства, той е и законодателни текстове, които да са прецизни и да дават гъвкавост на общините да разходват средствата според потребностите на гражданите". 

Това каза пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Според нея, ако вече е била въведена финансовата децентрализация, то този проблем днес е нямало да съществува. 

"За този процес се говори вече доста активно и имаме уверението на министър Асен Василев, че през следващите 3-4 месеца ще говорим в детайли за механизма на тази децентрализация и че в рамките на тази бюджетна година можем да имаме първи модел за осигуряване на част от преките данъци по общинските бюджети. Тогава всяка община ще има възможност за бързи и гъвкави решения при подобни проблемни ситуации", обясни тя. 

Георгиева поясни, че до приемането на новия държавен бюджет общините трябва да харчат толкова средства, колкото са харчили през същия период на миналата година. 

Тя подчерта, че общините са включени  в програмата за компенсация като небитови потребители. 

"Общините са най-проверяваните институции в държавата. Те нямат притеснение от проверки на контролните органи, защото всяка година отчетите ни се заверяват от Сметната палата и при констатирани нередности има проверки от различни органи. Притеснението ни е, че ще има общини, които в тези зимни месеци няма да могат да покрият всичките си разходи... Всичко, което е пряко свързано с ежедневието на гражданите, ще бъде приоритет, останалите разходи ще бъдат отложени за бъдещ период", коментира Силвия Георгиева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във