Банкеръ Weekly

Общество и политика

Общината все не стига до проблемите на "Враждебна"

S 250 c3309249 7309 405d 8466 d5bf2faa788e

Жители на софийския  квартал  "Враждебна" изпратиха до "БАНКЕРЪ" писмо, в което излагат свои проблеми, които столичната община в продължение на години замита под килима. По принцип то е адресирано до кмета на столицата Йорданка Фандъкова, а в него гражданите изразяват огорчението си от бездействието на общинарите, чиито заплати плащат с данъците си. "Враждебна" е квартал на София от 1961 г., но към момента ние по никакъв начин не чувстваме, че сме част от европейската столица на България", пишат те в  изложението си.

 

Сред авторите на писмото са администраторите на фейсбук групата "Квартал Враждебна", която събира недоволството на 1800 души от района. Те прилагат   снимки на разбитите улици, на отворените шахти, на неработещо улично осветление и  още неща, които се разминават с представите за облика на  европейската  столица.

"Проблемите не са един или два и не са от вчера. Обсъждани са многократно с районните кметове, но те все ни препращат към Столична община, понеже от нея  идва финансирането. Затова подготвихме писмо до кмета (Й. Фандъкова) с жизнено важни въпроси за бъдещето на квартала, които не търпят отлагане", сподели за "БАНКЕРЪ" Мартин Стоянов - един от администраторите на групата в социалната мрежа.

"За момента няма организация за предприемане на гражданско неподчинение или протести, но това лесно може да се случи," добави още той докато описваше   настроенията  на съкварталците си, които назряват заради незаинтересоваността на общинарите от състоянието на квартала.

В писмото гражданите поставят девет въпроса, чиито отговори ще очертаят бъдещето на квартала и на жителите му. То  към момента никак не им изглежда светло...

Първият въпрос, на който общината трябва да отговори, е на какъв етап е реализацията на проекта за изграждане на нова ВиК мрежа в квартал Враждебна?

През 2018 г. бе  обявено,  че територията на столицата, на която е изградена  канализация  ще нарасне от 76% на 90%. Тогава пред общинските съветници беше представен проект на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за изграждане на ВиК-мрежа. Наличието му  е необходимо условие за да бъде финансирано  изграждането на ВиК-мрежа със средства по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020.

През въпросния  програмен период допустими за финансиране по оперативната програма са агломерации с население над 10 000 жители. Консултантът, изготвил прединвестиционното проучване, е идентифицирал две такива агломерации – "София-град" и "Кремиковци", като в проучването кв. "Враждебна" от р-н "Кремиковци" е включен в агломерация "София-град".

Към момента проектът за "облагородяване"  на столичната канализация е доникъде. И тъй като той е свързан и с отчуждителни процедури, а те още  не са започнали, опасенията на тукашните жители  са, че сроковете вече са изпуснати и закъснението не може да бъде наваксано. Но ако договорът  за изпълнение на проекта не се сключи до 31.12.2020 г.,  парите от Евросъюза се изпаряват и ВиК мрежата за десетки хиляди жители няма да я  бъде - поне не и през следващото десетилетие.

В началото на септември гражданите от квартала съставиха и петиция против наторяването на земеделските земи през летния сезон с преработен отпадък от пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) "Кубратово" и с оборски тор.

"Не се диша!", "Недопустима смрад, опасна за здравето ни!",  "Не се търпи!", казват стотиците, които са се подписали под нея.  

От няколко години през топлите месеци на годината, там  където живеят се стеле  непоносима миризма на фекалии и оборски тор. Оказва се, че много от земеделските производители от района използват преработените утайки от отпадните води на София - продукт от дейността на ПСОВ "Кубратово" и оборски тор. Затова  жителите на квартала настояват компетентните органи "да спрат и да  урегулират това безумие, както и да завишат контрола върху съхранението на такъв вид отпадък от земеделските производители." 

Преди две години Столична община предвиждаше да се реконструират и  модернизират двете пречиствателни станции за питейни води "Бистрица" и 'Панчарево" и да се увеличи капацитетът на стопанството за третиране на утайките от ПСОВ "Кубратово". И този проект  е с неясно настояще, а предполагаше да се установи по-стриктен контрол върху употребата на отпадни води и торове за земеделски цели.

Друг основен проблем на "Враждебна" е съдбата на депото за строителни отпадъци, стопанисвано от "Софинвест" ЕООД.

През 2015 г. отговорният за екологията по това време зам.-кмет на Столична община Мария Бяджийска заяви, че депото е с изчерпан капацитет и е изготвен проект за неговата рекултивация. Но след изявлението й, че територията там може да се превърне в атракцион с оф-роуд зона... се случи едно голямо нищо. През 2018 г. общинското дружество обясни, че депото ще бъде закрито едва, когато се запълни капацитетът му, което предполага, че ще бъде в експлоатация поне още 15 години. Тогава  пък от общината  казаха, че депото за строителни отпадъци ще се превърне в "паркова зона, в атрактивно място за отдих и спорт." Но засега  все още се търси финансиране за такова намерение.

От "Софинвест" ЕООД ни отказаха да коментират въпросите за описаното състояние. Затова ще почакаме поредното оправдание на Столична община. 

Какви инвестиции предвижда  градската управа в инфраструктурата на кв. Враждебна?

Това е друг съществен въпрос, на който гражданите търсят отговор. Очевидно е, че тежките камиони, които преминават през квартала, за да отидат до разтоварището за строителни отпадъци, допълнително съсипват и без това крехките улици, доста сходни на вид с лунната повърхност.    

Видът на квартала напълно оправдава неговото име. Липсата на директна автобусна линия, свързваща кв. "Враждебна" с центъра или поне с новата линия на метрото, шумът, идващ от Северната скоростна тангента, която обикаля квартала, и куп други проблеми, които са отлагани във времето, идват до гуша на гражданите. Ето защо неслучайно  те завършват писмото си до кмета с категорично заключение: "Вече не можем да живеем по този начин!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във