Банкеръ Daily

"Спаси София" предупреждава:

Общината се готви да обезобрази Театър "София"

При предстоящия ремонт на общинския театър "София" Столична община се готви да замени варовика по сградата с пресован ламинат. За това предупреди гражданската организация "Спаси София". Решението за реконструкцията на театъра бе взето през лятото от Столичния общински съвет по предложение на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош.

"Общината възнамерява да ремонтира Театър "София" за 10 млн. лв., като замени варовика от фасадата с пресован ламинат /HPL/! Управляващите в София не спират да ни изумяват със скъпите си ремонти, които съсипват емблематични сгради и пространства. Този път на прицел е сградата на Театър "София" в парка "Заимов", построена през 1979 г., характерна с каменната пластика по фасадите си. Йорданка Фандъкова и трупата ѝ от ГЕРБ планират да премахнат трайната и красива каменна облицовка от фасадата на сградата и да я заменят с HPL плоскости (high pressure laminate), което в буквален превод означава - високо пресован ламинат. Ремонт на най-големия общински театър в столицата, който за 10 млн. лв. ще премахне красивата каменна облицовка, за да се сложи картон, който на петата година да се разпадне!?", алармираха от "Спаси София" във "Фейсбук".

"Г-жо Фандъкова, може ли да усвоявате милиони без непременно да съсипете всичко построено преди вас? Можете ли да имате поне малко уважение върху различните автентични архитектурни стилове и пластове, които правят София толкова красива и многообразна? Може ли да се спре най-сетне с тази гербаджийска естетика! От "Спаси София" настояваме обществената поръчка да бъде прекратена, а проектът - преработен, така че да се запази автентичният вид на сградата! Подобен тип „проекти“ са доказано вредни за града, културата и хората, защото вместо да подобряват средата, която обитаваме свички ние, те я обезличават и съсипват", призоваха още от сдружението.

 През юни Столичният общински съвет взе решение за обновяване на Театър „София“ и на културния дом „Средец“, като за целта се вземе и заем от 1 425 000 лв. от Фонда за градско развитие. Сградата на Театър „София“ е проектирана през 1970 г. и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – голяма с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – мраморно фоайе и лятна театрална сцена. В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във