Банкеръ Weekly

Общество и политика

Общината не можела да изчисли колко отпадъци изхвърлят семействата в София

В София няма как да бъде измервано точното количество отпадъци, които изхвърля едно домакинство, за да може да изчисляване такса смет на базата на тези данни. Това смята зам.-кметът по екология Мария Бояджийска, която заедно със столичия кмет Йорданка Фандъкова откриха официално старта на строителство на завода за отпадъци в село Яна. Според зам.-кмета не бива да се въвежда един унифициран подход за всички общини, а трябва да се остави на всяка една да избере метода си за изчисляване. По този начин кметствата ще се съобразяват с реалните възможности на гражданите да заплащат такса смет, смята още тя.

Неотдавна мнозинството в парламента прие промени в законодателството, според които през тази година да бъде променена методиката за изчисление на такса смет. Държавата заедно с Националното сдружение на общините трябва да измислят промените, които да влязат в сила до края на годината. Засега обаче тези преговори буксуват, намекна столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че ако до края на юни няма ясна методика, то тя няма да може да бъде приложена пък дори и да е най-добрата.

В завода за отпадъци в село Яна годишно ще бъдат преработвани 410 хил. тона боклуци. Целта на проекта е намаляване на депонирането и увеличение до 57% на рециклирането, намаляване на общото количество депонирани отпадъци с 52% в сравнение с количеството от 2008 г., както и производство на електрическа енергия и алтернативни горива. Със строителството се е заела гръцката компания "Актор АД-Хелектор", като стойността на договора е 213.4 млн. лева. Парите идват по линия на оперативна програма "Околна среда" и заем от Европейската инвестиционна банка. Строителството на съоръжението трябва да завърши до края на следващата година като за всеки ден забавяне строителя ще трябва да плаща глоба от 200 хил. лева на ден.

Фандъкова увери, че проектът се изпълнява, въпреки появилите се опасения, че плащанията по проекта за завода ще бъдат спрени заради нарушение на процедурата.

"Надявам се да бъдат възстановени плащанията, но по никакъв начин, не искам да си мисля, че това ще се отрази по някакъв начин на изпълнението на проекта, защото от този проект зависят 2 млн. души", посочи още кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във