Банкеръ Daily

Общество и политика

Общинарите от "Демократична България" призоваха колегите си от СОС да подкрепят искането за референдум срещу инсинератора

Групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет внесе предложението си за местен референдум срещу проекта за строеж на инсинератор в София. За да влезе за обсъждане в СОС, предложението на 12-те демократи има нужда от подписите на 1/5 от общинските съветници, или общо 13 подписа. Методи Лалов отправи призив към всички в съвета да подкрепят предложението.

“Сигурни сме, че няма столичен общински съветник, който да не е загрижен за въздуха на софиянци. Това е въздухът, който ние самите дишаме. Искаме или не. Въздухът, който дишат децата и родителите ни. И ако в лично качество може и да махнем с ръка и да очакваме някой друг да реши този проблем, то като общински съветници нямаме право да бездействаме. Ние сме онези, чиято работа е да решават проблемите на града. Днес имаме шанса да направим това за въздуха на софиянци. Утре ще го направим за друго. За каквото се наложи", посочи шефът на общинарите от "Демократична България". 

По думите му има достатъчно доказателства, че инсинераторът, който Столична община иска да изгради, ще влоши още повече състоянието на въздуха в столицата. Представете си още над 12 тона фини прахови частици годишно. "Представете си камиони, които кръстосват града, за да захранват крематориума за боклук. Боклук, който не е изключено да внасяме и от други държави, за да излезе, евентуално, сметката на инсинератора. Представете си как даваме още пари на вече задлъжнялата с над 900 милиона “Топлофикация София”. Това ни предлагат от Столична община. Но не дават детайлите. Не само въздухът вече не е прозрачен. Не са прозрачни и условията, при които ще бъде реализиран този проект", каза още Методи Лалов. Той допълни, че столичният кмет отказва да разкрие анализа на разходите и ползите, както и друга документация за проекта. Дори след като Върховният административен съд отсъди, че обществото има право на тази информация и трябва да я получи.

"Сезирахме и Европейската инвестиционна банка, тъй като, за да защитим живота и здравето на гражданите, сме готови да приведем в действие всички демократични инструменти", съобщи още Лалов. По думите му политическият дебат по темата може и да е изчерпан, но все още може да се попитат софиянци като работодатели на общинските съветници, дали са съгласни да дишат още по-мръсен въздух, за който при това ще плащат със здравето и парите си през следващите десетилетия.

"Ако времето ни позволяваше, бих се обърнал още тук към всеки един от Вас, лично. Вместо това всеки от Вас ще намери в служебната си поща индивидуално адресирано писмо с призив да се присъедини към предложението ни за провеждане на местен референдум. Самата подписка Ви очаква в стаята на общинските съветници. Имаме подписите на 12-те от "Демократична България". За да се разгледа от Столичния общински съвет предложението за местен референдум, очакваме подкрепата на поне още един общински съветник. А защо не и на още 49?", призова още Методи Лалов.

"Не оставяйте София да задържа твърде дълго дъха си в очакване на решението Ви”, завърши той апела си. 

 

Ето и самото предложение на съветниците от "Демократична България" за провеждане на местен референдум:

 

ДО

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ –

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА МЕСТЕН РЕФЕРЕНДУМ

 

Правно основание: чл. 27, ал. 1, т. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС)

 

Уважаеми г-н Герджиков, 

В качеството си на общински съветници в Столичния общински съвет правим предложение за произвеждане на местен референдум със следния въпрос, на който гласоподавателите да отговорят с „да“ или с „не“: 

„Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за производство на енергия чрез изгаряне на RDF гориво, отделящо фини прахови частици?”.

Чистотата на атмосферния въздух е един от факторите, който влияе най-силно на човешкото здраве и качеството на живот. София се намира в котловина и това предразполага към задържане на въздушните маси над града, което утежнява проблема с мръсния въздух, особено в студените месеци на годината. Затова изграждането на територията на града на инсталации, които ще генерират допълнителни количества фини прахови частици (ФПЧ), представлява реална заплаха за здравето на софиянци и гостите на града. 

Столична община обаче планира да реализира проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF“, от която ще бъдат отделяни допълнително над 12 тона ФПЧ годишно. Построяването на крематориум за боклук на 2 км от идеалния център на града, ще увеличи замърсяването на въздуха – не само с изгарянето на самия боклук, но и с придвижването на тежкотоварните камиони, които ежедневно ще превозват през целия град боклука и получените в резултат на горенето шлака и токсична котлена пепел. И това при положение, че България вече е осъдена от Съда на Европейския съюз с решение от април 2017 г. (по дело C-488/15) за нарушаване на европейското законодателство и стандарти за чистотата на въздуха в София и четири други региона.

Проектът на Столична община за изграждане на инсинератор, също така, не отговаря на актуалното законодателство на Европейския съюз за кръговата икономика и изпълнението му няма да позволи на София да постигне своя дял в националните цели за рециклиране, приети в пакет от закони от Европейския парламент през 2018 г. 

Нереалистичните финансови и технически параметри на проекта на Столична община са тенденциозно подбрани от пазено в тайна проучване за осъществимост. Това отваря и друг голям въпрос – този за публичния достъп до пълната информация по проекта: Столичната община беше осъдена от Върховния административен съд, но въпреки това отказва да разкрие анализа на разходите и ползите, както и друга документация за проекта. Проектът за инсинератор следва да се реализира със заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 130 млн. лева, което ще доведе до допълнително утежняване на и без това плачевното финансово състояние на „Топлофикация София“ ЕАД (дълговете на дружеството възлизат на над 900 млн. лева). Топлинното дружество няма ресурс да посрещне и вероятните превишения на строителните разходи за изграждане на инсталацията, каквито е имало при сходни инсталации в Глазгоу, Копенхаген, Мърсисайд Карлсруе и други. То има лоша история в управлението на мащабни проекти и няма капацитет да посрещне последствията от забавяне на строежа – ако проектът не бъде завършен до края на 2023 г., 58-процентното съфинансиране от ЕС ще бъде изгубено и ще трябва да бъде поето от столичани. В средносрочна и дългосрочна перспектива, изгарянето на отпадъци, което не е основен бизнес за една традиционна отоплителна компания, може да окаже негативен ефект и за потенциалните инвеститори. 

 С реализацията на проекта за инсинератора, София не само няма да получи по-чист въздух, а и ще продължи да нарушава европейските стандарти, като по този начин се създава реален риск за ново осъдително решение за страната. Съвкупният резултат за софиянци ще е отрицателен – по-мръсен въздух, за който се плаща двойна цена – веднъж ще се връща заемът от Европейската инвестиционна банка, втори път ще се плащат значителни санкции за нарушение на европейското право. 

Ето защо, и тъй като общинската администрация чрез проекта за изграждане на инсинератор на територията на София не действа в интерес на софиянци, е необходимо да се даде възможност на живущите в града да упражнят правото си по чл. 136, ал. 1 от Конституцията на Република България и да изразят пряко отношението си по горепосочения въпрос, като така вземат непосредствено участие в управлението на общината. 

На основание чл. 27, ал. 4 от ЗПУГДВМС следва в тридневен срок от получаване на настоящото предложение за произвеждане на местен референдум да уведомите общинските съветници и кмета за неговото наличие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във