Банкеръ Daily

Общество и политика

Община Пловдив ограничава достъпа на автомобили в Стария град

Достъпът на автомобили в Стария град ще бъде ограничен. Първата стъпка е намаляване на броя на колите, които влизат в резервата. Това стана ясно след работната среща между заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов, директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов, директора на Общинска охрана Димитър Палашев, директора на Общинска полиция инспектор Тодор Боюклийски, общински съветници, живеещи и бизнесмени от Стария град.

„Искаме да изпразним Стария Пловдив от автомобили и да го напълним с хора. Необходимо е да ревизираме колите, които имат достъп до резервата. Това може да стане като живеещите и хотелиерите подадат нови заявления за влизане и отсеем онези, които няма да бъдат допускани“, коментира заместник-кметът Чонов.

Някои от живеещите в Стария град са предложили да се въведе престой с ограничено време, какъвто е създаден за родителите, водещи децата си в детска градина „Щурче“. Те имат 30 минути, в които да влязат в резервата, да оставят децата си на градина и да напуснат. „Подобна система може да се въведе и за зареждане на търговските обекти, но да имат 40 минути примерно заради разтоварването“, предлага общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Владимир Темелков.

Според колегата му Евелин Парасков гостите на хотели в Стария град могат да използват като буферен паркинга на ул. „Четвърти януари“.

Старият град е една от най-популярните туристически дестинации в Пловдив. Пловдив е един от най-старите градове в Европа – по-стар от Рим и Атина, съвременник на Троя и Микена. Днес античните, средновековните и възрожденски паметници съжителстват в неповторими ансамбли на територията на Стария град.

Във втората половина на септември ще се проведе втора такава среща. На нея ще се обсъдят новите предложения за промени за паркиране и престой в Старинен Пловдив. Екипът на Община Пловдив ще разработи вариант в Архитектурто-историческия резерват „Старинен Пловдив“ да се въведе същият специален режим за достъп като в квартал „Капана“, т.е. Зелена зона. „Новите правила ще бъдат заложени в наредба“, отбеляза шефът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във