Банкеръ Daily

Общество и политика

Община Ловеч осигури 102 000 лева за ремонта на Покрития мост

Днес мостът е „покрита търговска улица“ като преустройството максимално доближава Покрития мост до първообраза му.

Община Ловеч ще финансира с близо 102 000 лева ремонтните дейности по Покрития мост над река Осъм, съобщиха от местната власт. Аварийните ремонти по архитектурния шедьовър на майстор Колю Фичето  станаха наложителни след набезите на крадци, които отнесоха част от медния покрив. Отделно дървената обшивка на моста се нуждаеше от импрегниране.

За текущи ремонти за импрегниране са  изразходвани 21 938 лева.  Други 24 511 лева са за ремонт на покрива, като има възложени дейности за още  55 476 лева.  Цялата сума за Покрития мост е 101 925 лева.

„Стопанската година се очертава като период на активна работа по текущата програма и със значим  ръст на ремонтите по населените места“, отбелязва кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Запазвайки местната строителна традиция, 

на мястото на отнесения от буйните води на реката мост някъде в средата на 70-те години на ХІХ век Колю Фичето построява уникалното транспортно съоръжение, разказва историята. То е много по-съвършено и издържано в архитектурно, градоустройствено и търговско отношение в сравнение с предшествениците си, превърнало се в символ на град Ловеч. Мостът е единствен по рода си на Балканския полуостров. Върху него от двете страни на пътното платно били разположени 64 дюкянчета. Подобно на други свои творби Колю Фичето украсява моста с няколко скулптурни фигури – лъв, двуглав орел, тояга с топуз. Изгорен през 1925 г., мостът отново възстановен в 1931 г., преустроен (1980-1982 г.) и частично ремонтиран (1999 г.), днес той е „покрита търговска улица“ като преустройството максимално доближава Покрития мост до първообраза му. Технически погледнато мостът не е окачествен като недвижима културна ценност, но той представлява част от историята и културата на град Ловеч и е един от символите на града, допълват от общината. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във