Банкеръ Daily

Цецка Бачкова:

Общи листи с ПП може да отключат братоубийствена война при преференциите

"Управленската коалиция не успя да покаже желание за реформи и осъществяване на тези реформи. Имаше амбиции, но не успяхме да видим в каква посока ще вървят реформите." Това мнение изрази Цецка Бачкова от ДСБ.

Би имало смисъл в това едно технократско правителство да задвижи тези реформи, смята Бачкова.

"Едно правителство би могло да се легитимира единствено през конкретна програма", допълни тя.

Ако новият кабинет се състои от същите формации, "трудно може да се работи дълго време в такъв формат", посочи Бачкова.

Според Бачкова голяма част от десните избиратели се чувстват непредставени в политиките на правителството, затова и при тях се натрупва криза на недоверие, а дясното е разпокъсано от години.

"Много трудна беше тази коалиция. Не бих казала, че имаше добра възможност за координация на политиките с членовете и симпатизантите на партията. Широки формати на допитване до членовете и симпатизантите не са провеждани", каза още Цецка Бачкова пред БНР. 

"Голяма част от избирателите на ДСБ не са очаквали коалиция с БСП", посочи още тя.

Цецка Бачкова не смята, че коалиция с ГЕРБ е възможна след предсрочните избори.

"В дясното пространство има много разочаровани избиратели, които или гласуват с отвращение за по-малкото зло, или не гласуват", допълни тя.

По въпроса за евентуално съвместно явяване на ПП и ДБ Бачкова вижда технически рискове.

"Първият от тях е реденето на листите. ДБ е коалиция от три партии – това се е случвало трудно и досега. Вторият риск е традицията нашите избиратели, десните, да гласуват с преференции. Това отключва  братоубийствена война и създава разделителни линии за по-нататъшната работа на тази коалиция", обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във