Банкеръ Daily

Общество и политика

Общественият съвет към ЦИК не иска повече машини, а по-добро обучение на хората

Държавата със сигурност разполага и с база, и с възможност да осигури собствено съхранение на машините за гласуване.

Това коментира Стоил Цицелков - председател на Обществения съвет към ЦИК, който оцени като „лоша организация“ необходимостта машините да се съхраняват на частен терен, охраняван от жандармерията.

„Действително страшно много техническа работа е дадена на изборната администрация – ЦИК. Нашето предложение е изпълнителната власт, Министерски съвет, до осигури по-голяма подкрепа в техническата част за провеждането на изборите“, каза той.

"Има много протоколи за защита, които се спазват, но е необходима по-голяма публичност, за да няма съмнения в обществото за легитимността на вота и партиите да не „атакуват“ изборите за политически цели", категоричен бе Цицелков пред БНР. В над 80% от случаите партиите не се разбраха за състава на РИК. Според Цицелков това е „безпрецедентно“.

„Винаги се е случвало някъде да не се разберат, но това са били изключения, а сега по изключение са се разбрали някъде. Това е още много допълнителна работа за ЦИК, ще трябва служебно да ги назначават, но не е фатално, има достатъчно време преди изборите“, отбеляза той.

Цицелков е убеден, че за вота не са необходими повече изборни машини, а „по-добре обучение на хората, които работят с машини и оптимизация на самия процес в СИК-овете“.

"Трябва да има постоянна избирателна администрация, тъй като в страната редовно има избори. Има много начини да се осигури сигурността на изборите с бюлетини в малките населени места", категоричен е Цицелков.

Според Обществения съвет е необходимо контролно броене на хартиени разписки от ЦИК, „докато отпаднат всякакви съмнения, че това, което ние гласуваме, е това, което излиза като резултатът“. Предложението е за „пълзящо броене“.

„Да речем 5% се залага от всички разписки. Ако всички данни съвпадат, ние сме задоволени с това изследване и приключваме. Ако обаче има разминаване, тогава се преминава към 10 или 20%. Ако сме задоволени нали при това броене, се приключва. Ако обаче и там има разминаване - вече се брои още повече“, обясни Стоил Цицелков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във