Банкеръ Weekly

Общество и политика

Обречени да управляват заедно

Ами ако ДПС поиска Хюсеин Хафъзов за министър?

Кои са фактите отвъд завесата, довели до ескалация на напрежението между БСП и ДПС? Защо в държавата ни, която е пример за етническа толерантност, депутат от партията на Лютви Местан безнаказано си позволява да заяви от парламентарната трибуна, че мечтата му е да живее в свободна и демократична България и един ден ще го постигне?Ако България не е свободна, дали пък заслуга за това няма самият Хафъзов? Защото кой друг, ако не законодателят на една парламентарна република, гарантира правата и свободите на гражданите й? Така че, ако въпросният депутат не се чувства свободен в държавата, по-добре ще е да потърси късмета си другаде, подобно на онези милион и половина български граждани, пръснати по света.


Ние обаче се заинтересувахме кой подпали чергата между двете партии, подкрепящи кабинета? И се оказа, че седмица преди скандалното изказване на Хафъзов от 14 февруари друг депутат от ДПС се опитал да вкара на първо четене в една от парламентарните комисии текст в бъдещ закон, според който "престъпленията на комунистическия режим нямат давност". Въпреки че на 16 ноември миналата година соцлидерът Сергей Станишев се извини за възродителния процес на многохиляден митинг в подкрепа на управлението в центъра на София. Поради което стартирали и консултациите на червените с водещи историци на тема "Кой и защо ни пробутва пиеската за отоманизация на България"?


Така наречената коалиция


между БСП и ДПС е в криза

Което обаче съвсем не означава, че те, улисани в историческите си роли, биха искали Борисов да се върне на бял кон във властта. Те просто ще балансират политико-икономическите си интереси в търсене на новия партньор, който да измести "Атака" в следващия национален парламент.


Партиите на Станишев и Местан са обречени да управляват заедно. Въпреки различията помежду си и при така структурираните си политически ръководства. Въпросът е, че за да са стабилни в една бъдеща конфигурация, те ще трябва да си изберат и нов съюзник. В тази роля някои анализатори припознават "България без цензура"(ББЦ)на Николай Бареков. Въпреки че цитират поговорката "шило в торба не стои", визирайки доскорошния тв водещ. Любопитният детайл тук са твърденията на Бареков, че няма да работи с ДПС. Все пак да не забравяме, че и в политиката няма вечни врагове - има вечни интереси. Поне у нас доказано е така.


Другият - на този етап абсурден вариант, пък е съюзникът на ДПС и БСП изненадващо да се окаже АБВ на Георги Първанов. Като се имат предвид обаче ледените отношения на азбукар номер едно и със Станишев, и с Ахмед Доган, засега


хипотезата изглежда нереалистична

Така или иначе съюзникът е дългосрочната задача на съуправляващите партии. В краткосрочен план, стягайки редиците си за вота през май, на двете формации ще се наложи да играят сложно танго, за да изчистят поне част от пробойните помежду си.


Засега няма съмнение, че ДПС води с амбициозните си планове за реализация на кадри. В повечето от министерствата се говори под сурдинка, че хората на Местан буквално колят и бесят. А за да покажат силата си пред електората, депесарите от месеци играят на тънката струна "агитация на майчин език". И понеже червените са против, от ДПС обещават да съдят държавата в Страсбург. Каза го не кой да е, а председателят на правната парламентарна комисия Четин Казак. "Ще заведем дело в Страсбург за майчиния език, ако нещата у нас не се приемат. Това е право на всеки човек, това е европейско право". Така той даде да се разбере, че компромис по въпроса няма да има.


"Играят на ръба на острието, а трябва да спрат, защото пламъчето може да се разгори бързо. Претенциите им стават прекалено големи и с искането в училище да се изучава турски език според бъдещия закон за средното образование", сподели пред "БАНКЕРЪ" член на Изпълнителното бюро на БСП.


Препъникамък пред колелата на съуправляващата каруца

на 7 март сложи и БСП с приетата от Висшия съвет декларация, озаглавена "Срещу омразата, за изкуството да живеем заедно".


"БСП е силно обезпокоена от тази омраза. Отговорност за този език носят и политическите сили в парламента, особено ГЕРБ. "Атака" и ДПС също си служат с този агресивен език", пише във въпросния документ. Друга тема, застъпена в него, пък препраща към ДПС, тъй като засяга т.нар. вакъфски имоти. Всички храмове и молитвени домове на всички вероизповедания, които са публична държавна или общинска собственост, трябва да останат такива, е позицията на социалистите. Според червени избраници до този момент партията им се е въздържала от коментар, за да не разсърди ДПС. Но след скандалното изказване на депутата и бивш говорител на Главното мюфтийство Хафъзов задръжките пред социалистите паднали.


Отделно, тези дни се оказа, че ДПС има и друг фронт. В понеделник станахме свидетели на остра реакция от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод декларация на ДПС, прочетена в парламента от лидера на партията на 14 март. В нея Местан осъди промяната в мярката за неотклонение на Октай Енимехмедов, който на 19 януари миналата година насочи газов пистолет срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Ето какво каза ръководителят на движението: "Един потенциален убиец на политически лидер практически е пуснат на свобода. Защо? Какъв е знакът? Това не е справедливост, това е гавра!" А отговорът на ВСС не закъсня: "Не приемаме обвинения, че съдът и прокуратурата със своите актове покровителстват някоя от страните в процеса. Публичните внушения за пристрастност на магистратите, неподкрепени с факти, са форма на натиск върху независимостта на съдебната власт". Местан се закле, че това не е така и не пропусна да попита защо "ВСС бе толкова мълчалив по повод грубите намеси в независимата съдебна власт от страна на най-висши представители на изпълнителната власт в периода юли 2009 - май 2013 г.", визирайки бившия вицепремиер Цветан Цветанов.


Отделно, събитията в Украйна дадоха повод на ДПС да скастри червените - този път скандалът бе за посещението на външния министър Кристиян Вигенин от 5 март в Киев. Депутатът от ДПС Янко Янков обясни, че решението не е било съгласувано с парламента. Смятайте с коалиционния партньор. Който впрочем не пропуска възможността да каже, че основен двигател и отговорен фактор за управлението е БСП.


На този фон, изглеждащ като надцакване между съпрузи без брак, които ще живеят още дълго заедно, остана в сянка един евентуален бъдещ ремонт на кабинета, за който срамежливо заговориха и от ДПС, и от БСП. Стара практика е при изтощителен режим на работа управляващите да налеят свежа кръв в министерските редици. Изборите за Брюксел ще минат, ще дойдат следващите. Въпросът е как партиите във властта ще играят според правилата.


Представете си само какво ще се случи, ако ДПС поиска още едно министерско кресло! Например за споменатия вече Хафъзов! Активът е категоричен, че в момчето имало хляб и занапред ще го подкрепя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във