Банкеръ Daily

Общество и политика

Образователният министър се обяви за по-малко университети

Тясно профилираните висши училища да не се наричат повече университети. Това поиска образователният министър проф. Тодор Танев. Според него за целта трябва да се направят необходимите промени в Закона за образованието.

"Не е възможно всички да бъдат университети. Това го няма никъде по света и неточността в дефиницията води и до по-големи претенции за държавно субсидиране. Този хаос беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", обясни министърът пред журналисти.

"Цялата работа е, че има различни видове висши учебни заведения. Не е възможно да има университет по едно нещо, който има и няколко катедри, които зорлем се разкриват по някакъв начин, за да има малко шарения", възмути се проф. Танев.

Според него във висшето образование трябва да се направи така, че тези, които са най-добри в съответните области, да получават държавно финансиране. Не може, например да има толкова юридически факултети, защото не всички от тях произвеждат еднакво добре юристи, заяви образователният министър. "Затова първите две, три или четири, колкото решат народните представили, ние ще го дадем, като възможност за промяна в закона, ще получат това, което заслужават", обяви Танев.

Той добави, че "тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани". "Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт за своята инициативност", обясни министърът очакваните промени във висшето образование.

Facebook logo
Бъдете с нас и във