Банкеръ Daily

Зам.-просветният министър Таня Михайлова:

Образователната система има готовност отново да се премине към дистанционно обучение

Зам.-просветният министър Таня Михайлова

Днес, след повече от месец дистанционно обучение, учениците от 1-ви до 4-и клас се връщат в класните стаи. Родителите ще имат право да заявят, че предпочитат децата им да продължат да учат дистанционно. Досега около 700 деца по желание на техните родители остават вкъщи.

Детските градини и яслите също ще отворят при строги противоепидемични мерки и контрол при приема.

Зам.-просветният министър Таня Михайлова заяви, че образователната система има готовност всеки един момент отново да се премине към дистанционно обучение, ако това е необходимо.

"Последните наши проучвания показват, че учениците до 11 г. не представляват риск за възрастните", каза тя, допълвайки, че в училище рискът е контролиран.

По думите й, тази седмица е важна и ще се наблюдава динамиката на заболяването от коронавирусна инфекция. След 18 януари най-вероятно ще бъде разгледан и въпросът кога по-големите ученици ще се върнат в училище. Към момента обаче няма как да бъде посочена конкретна дата.

Михайлова отново посочи, че дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя. "Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата", каза зам.-министърът пред БиТиВи. И добави, че това ще даде отражение след години.

"В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях", каза още Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса, информира зам.-образователният министър.

Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани, ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във