Банкеръ Weekly

Общество и политика

Образованите не могат да смятат

Нарушенията при провеждането на обществени поръчки в образователното министерство през 2010-2011-а са все в полза на наши хора

Недъгавите процедури за провеждане на обществени поръчки се превърнаха в патент на българската администрация. Тя така и не започна да спазва правилата на играта, което говори или за техническа некомпетентност, или още по-лошо - за умишлено облагодетелстване на приятелски кръгове от фирми. Одиторите от Сметната палата неотдавна откриха уж дребни нарушения при формулирането на условията за участие в обществените поръчки на Министерството на образованието през 2010-а и 2011 година. Биха минали за бял кахър, ако завишените изисквания за оборот, липсата на прогнозни стойности и непроведените процедури не се оказват все в услуга на компании и консорциуми, натрупали богата история като държавни подизпълнители.


Особено показателен е случаят с фирма Ротопрес АД, неправомерно облагодетелствала се две години подред с доста прилична сумичка от ведомството на Сергей Игнатов. През 2010 и 2011 г. тя е наета да отпечата изпитни материали, свитъци за белова и отговори за държавните зрелостни изпити след 7 клас, срещу което на два транша


прибира над 140 хил. лева

nbsp;


Проблемът е, че това става без задължителното в случая обявяване на процедури за малки обществени поръчки. В образователното ведомство предварително са знаели, че хартията ще им трябва, планирали са парите за нея. Първоначално министерството събира три оферти и директно сключва два договора с Ротопрес. Общата им стойност е 52 986 лв. - единият е за 34 955 лв., а сумата на другия надхвърля 18 хил. лева. Дейностите по контрактите са идентични, което предполага те да бъдат обединени в малка обществена поръчка с две обособени позиции. Това обаче не е направено, но е безспорно нарушение на чл.15, ал.6 от Закона за обществените поръчки. Същата история се повтаря и година по-късно, само че Ротопрес получава вече 89 хил. лв. при същите параметри.


Собственици на фирма Ротопрес АД се оказват бившият депутат от БСП Петър Кънев, който държи 75% от капитала й, и Марин Несторов. Кънев притежава небезизвестната фирма Демакс, която естествено също е кръстосвала пътищата си с образователното ведомство. През юни 2012-а на заседание на Министерския съвет лично


министър Игнатов предложи на премиера

Бойко Борисов част от държавната печатница, собственост на Образование и наука, да бъде продадена на Демакс, но министър-председателят го отряза заради съмнения за скрита приватизация.


Този имот е строен навремето много амбициозно като печатница, в която трябва да работят над 2 хил. души. Днес целият производствен цикъл е свит и там са останали 187 души. През 2005-а Демакс АД е купило 4866.72 кв. м от имота и по доклада, който получих от изпълнителния директор, те искат да купят още 3 хил. кв. м, казва образователният министър. Игнатов допълва, че Образование и наука ЕАД притежава сграден фонд, значително надхвърлящ нуждите му, а същевременно се правят високи разходи за поддръжката му, за данъци и такси.


След като разбира, че компанията вече е придобила части от имота на държавното дружество, Борисов настоява сделката да мине на търг през Агенцията за приватизация, за да не купи Демакс цялото дружество парче по парче. Игнатов му отговаря, че трябва да има разрешение на Народното събрание, защото дружеството е в забранителния списък.


На практика ние с това решение ще заобиколим забранителния списък в закона. И утре именно в това Народно събрание ще излезе опозицията и ще каже - защо заобикаляш закона и правиш скрита приватизация?! И аз какво ще им отговоря? Това е техен депутат - Петър Кънев, и нямаме никакво основание да се притесняваме морално, но биха могли да ни атакуват, коментира Борисов.


Демакс е печелила поръчка от Министерството на образованието през 2010-а с прогнозна стойност 240 000 лв. (без ДДС) за изработване на холограмни саморазрушаващи се стикери на дипломите за висше образование. В информацията за контракта обаче не е посочена крайната стойност, която единственият кандидат ще прибере по договора. Ротопрес пък още през 2008-а прибира от образователното ведомство почти 170 хил. лв. по договор за отпечатването на материали и помагала за юнската матура.


Доста популярна в средите на просветното ведомство се оказва


играта с надутите чиновнически претенции

nbsp;


за оборот. При провеждане на процедура за избор на изпълнител за изграждане на подемни платформи за хора с увреждания в шест училища минималното изискване към икономическото и финансово състояние на участниците е да докажат общ оборот от строително-монтажни работи от 500 000 лв. през последните три години. В обявлението за поръчката не е посочена обща прогнозна стойност, липсва подобна информация и за обособените позиции. Сключени са шест договора за работи на сума 310 185 лв. без ДДС, като е очевидно, че исканият оборот от половин милион лева е твърде завишен. Контрактите, с изключение на един, печели ДЗЗД Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане и са на стойност между 27 хил. и 70 хиляди лева. Интересното е, че победителят за лот 3 е обявен с допълнителен документ, от който става ясно, че подемна платформа за хора с увреждания в интернат Асен Киселинчев, в гр. Долни Дъбник ще строи Консорциум Достъпна среда. Той ще получи за услугите си над 150 хил. лева. Тази сума се равнява на парите по всички договори, сключени от другия консорциум.


Същите препъникамъни са заложени и в аналогична поръчка по този проект, но тя не е влязла в обсега на проверката на Сметната палата. Тя е за изграждане на тоалетни и рампи в седем училища в Перник, Враца, Силистра, Благоевград и Дулово, за което са отделени към 160 хил. лева. Договорите си поделят Стреза ЕООД и Консорциум за инженеринг, проектиране и изграждане, в който влизат три фирми - Плодекс, Олдекс и Вайс-Профил. Всичките те са собственост на Димитър Хрусафов и Хюсеин Кулов. Само за последните 13-14 месеца тяхното обединение е спечелило обществени поръчки на стойност почти 12 млн. лева. В списъка на маститите му клиенти влизат Медицинският, Югозападният и Химикотехнологичният университети, както и училища в Перник, Созопол и Цар Калоян. Хрусафов и Кулов участват и в институционални проекти, като са ремонтирали сгради на Агенцията по заетостта срещу 1.16 млн. лв, и са сменяли дограмите в 75 жилища от фонда на Народното събрание, за което са получили скромните 262 хил. лева. Регионални медии свързват бизнес възхода на един от собствениците - Хюсеин Кулов, със сестра му Фатме Иляз, която бе заместник-министър по екологията в кабинета на Симеон Сакскобургготски от квотата на ДПС и в това си качество отговаря за предприсъединителните фондове.


Стреза също играе на едро - освен спечелените от Министерството на образованието търгове на стойност повече от 200 хил. лв. ремонтира и изгражда болнични отделения, детски градини и училища.


При друга мащабна обществена поръчка с нарушени параметри пак изплува името на интересен победител. Правото да преустрои сграда на Химико-технологичния и металургичен университет в София за нуждите на Националната банка за промишлени микроорганизми и клетъчни култури е спечелено от фирма Мегатурс-1. Ведомството залага на изискването за оборот от 3 млн. лв. през последните три години, заради което голяма част от кандидатите се отказват и Мегатурс-1 взима контракта за 446 816 лв. с ДДС.


Строителната компания обаче


добива популярност покрай скандала със сградата

nbsp;


си на столичния булевард Бъкстон 50, (в която мезонет е купил и футболната звезда Димитър Бербатов). Един от двамата акционери в дружеството - Петьо Василев, бе обвинен от собствениците на терена в измама и фалшифициране на документи и те заведоха дело срещу него. На първа инстанция ние спечелихме делото, но на втората бяхме осъдени да платим 100 хил. лв., разкри пред медиите потърпевшата Евдокия Гетова.


Историята за дискриминация в изискванията за участие се повтаря и при поръчката за разширение на сградата на националната Априловска гимназия в Габрово. За нея консорциум Илстрой-инста получава почти 1.29 млн. лева. Собственик на една от двете компании - Илстрой ЕООД, е Илиян Димитров. Габровският бизнесмен бе в обществения съвет, който през 2010-а подкрепи кандидатурата за кмет на Николай Григоров от БСП. Ако не друго, скъпият проект поне получи наградата Образователна сграда на 2011 година.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във