Банкеръ Daily

Общество и политика

Обрат: Подалият оставка Данчо Пенчев се връща в РЗИ-София

Шефът на РЗИ - София в оставка д-р Данчо Пенчев ще остане на поста си. Пенчев ще замества шефката на РЗИ Илонка Маева, която е поставена под карантина заради инфектирани с коронавирус членове на нейното семейство

Данчо Пенчев подаде оставка заради свалената карантина на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Борисов в последствие се оказа заразен с коронавирус. 

В момента в София и във всички големи градове тече процес по разкриване на нови COVID легла – по близо 200 във всяка от големите болници и минимум 10 процента във всички останали.

”Това изисква постоянна връзка и координация с РЗИ и съм доволен и благодарен, че д-р Пенчев прие отправеното предложение и още от днес ще се включи в работата по осигуряване на легла”, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определено време и това не може изцяло да реши проблема. Имаме РЗИ-та, в които голяма част от персонала е в пенсионна възраст”, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че в Русе в помощ на болниците ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са с медицинско образование.

„Разрешението на проблема с недостига на персонал ще се разреши значително, когато има възможност за електронно връчване на болничните листове по електронен път. Това се очаква да стане от следващата седмица. Това ще отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и да им издават болнични листове”, заяви доц. Кунчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във