Банкеръ Daily

Общество и политика

Обновяват градския транспорт в столицата до края на 2014 г.

До края на тази година и началото на следващата в София ще бъдат пуснати в експлоатация 126 нови автобуса, съобщи заместник -кметът с ресор "Транспорт" Любомир Христов. Новината бе заявена по време на обществено обсъждане на Проект за обновяване на транспортните средства в Столична община.

Част от обновяването на градския транспорт в София ще е доставка на нови автобуси и трамваи, разясни заместник-кметът . Планувано е и изграждане на система за управление на трафика, която да подобри движението на обществения транспорт. Тя ще обхване около 170 кръстовища на града.

"При изграждането на системата за адаптивно управление се предвижда намаляване на нивата на шум и на разходите, ще се даде възможност на превозните средства на спешните служби да се движат при един приоретизиран вариант", обясни още Христов . Той призна, че възрастта на част от старите автобуси е между 20 и 30 години, като предстои да се изведат от експлоатация тези, които са произведени през 70-те години на миналия век.

Новите превозни средства ще са нископодови, което ще позволява по-лесно придвижване на майки с деца и хора с увреждания. Освен това возилата ще са снабдени с климатизация , ергономични седалки, звуково озвучение и високи нива на сигурност. Според Христов, по този начин ще се намалят разходите с текущия ремонт, доставката на резервни части и аварийността . Част от ползите ще е и по -качественото обслужване на пътниците.

Христов съобщи, че 130 автобуса предстои да бъдат бракувани. Финансирането е малко над 66 млн. лв. , като до момента Столична община е предвидила 13.300 млн. лева . "Надявам се, че ще бъдат възстановени плащанията в кратък срок. Финансовият ресурс, който бихме желали да осигурим, ще бъде насочен за покриване разходите по доставка на тези автобуси, като първите 20 ще са пуснати до края на август и поетапно ще продължи пускането и на следващите", допълни още той .

Освен автобуси столичният градски транспорт ще се сдобие и с нови трамвайни мотриси. По програма "Околна среда" са предоставени 20 градски релсови вагони, като се предвижда да бъдат предоставени и още пет нови. Сред ключовите ползи, които предвиждат от общината, се нареждат: повишаване на скоростта, намаляване на времето за пътуване и респективно задръстванията . В това число влиза и намалението на вредните емисии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във