Банкеръ Daily

Предложение:

Обмислят връщане на учениците от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас

Най-вероятно учениците, които ще се върнат присъствено в класните стаи от 4-ти февруари ще бъдат от 7-ми, 8-ми и 12-ти клас. Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.

Тя уточни, че засега всичко това е само предложение, което евентуално ще се реализира, ако заболеваемостта падне под 120 на 100 000 души.

"Безспорно, важни са всички класове, но 7-ми, 8-ми и 12-ти излизат със сигурност на предна линия. Тази възможност дискутирахме днес с ясното съзнание, че има още време. Всичко зависи от епидемичната обстановка", каза зам.-министърът.

Михайлова съобщи, че се обсъжда да има и ротация на класовете. Така например, ако класовете две седмици са присъствено в училище, след това да учат две седмици онлайн.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък е оптимист за ваксинацията сред учителите.

"След тази полезна дискусия със синдикатите, видяхме, че има положителна енергия от тяхна страна да съдействат и на изследването на антигени, и на започването на имунизацията. Мисля, че в много райони ваксинирането (на учителите, б. р.) ще започне още тази седмица", посочи той.

Малко по-рано здравният министър Костадин Ангелов каза, че се обмисля възможност децата от три класа да учат три седмици присъствено и три дистанционно. "Различни са формулите, които се обсъждат, това все още е проект", уточни той. Предстои среща с министъра на образованието и науката, с представители на синдикатите в системата на образованието и с работодателските организации, за да се обсъдят ваксинирането на учителите и мерките след 4-ти февруари, каза още министър Ангелов.

В момента учениците от 5-ти до 12-ти клас се обучават онлайн, с изключение на разрешените от тази седмица присъствени практически занятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във