Банкеръ Daily

Стойчо Кацаров:

Обмислят ваксинираните да получават парични ваучери

Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето.  Предложението е на Националния борд по туризъм. "Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лева", каза Кацаров. 

Нова COVID-19 е възможна още в края на лятото

 заради "Делта" варианта.

"Сега сме в "зелена" зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в "оранжевата" зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в  "червената" зона", уточни министърът пред Нова телевизия. Кацаров подчерта, че при ръст от 25 пъти влизаме в "тъмночервената" зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции.

"Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията", поясни министърът на здравеопазването. Той обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран. 

"Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор", обясни Кацаров.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период. По думите ма министъра, е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Стойчо Кацаров заяви още, че само 10-12% от населението в България е с две дози ваксина. Според него няма да е нужда от трета имунизация. Няма и бракувани ваксини у нас, но голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август.

"Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове", посочи ресорният министър. Според него не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. И допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които са липсвали при предишните вълни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във