Банкеръ Daily

Общество и политика

Обмислят удължаване на учебната година за децата от 1 до 6 клас

Министерството на образованието и науката обмисля удължаване на учебната година за децата от 1 до 6 клас с две седмици през юни. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев.

"В същото време трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проекта седмица за учениците от 1 до 3 клас", каза Вълчев.

"Чуваме много гласове, на родители и на учители. Правят се включително предложения следващите седмици да бъдат ваканционни и учебната година да се удължи. Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, по-малко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап", допълни той.

Министърът отбеляза, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система.

От вечерта на петък, 27 ноември, до 21 декември се въвежда онлайн обучение за всички ученици. Затварят се и детските градини, и яслите.

По време на брифинг социалният министър Деница Сачева уточни, че продължават програмите за подкрепа 60/40, 80/20  за родителите, които ще се наложи да ползват неплатен отпуск, за да гледат децата си, като изискванията за среден доход на член на семейството са завишени до 915 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във