Банкеръ Daily

Общество и политика

Обмислят съкращаване срока на карантината и изолацията

Обмислят периода на принудителната изолация за заразени с коронавирус да бъде съкратен от 14 на 10 дни, а на карантината за контактни лица - от 10 на 7 дни. В много държави за хора с поставена бустерна доза даже изобщо няма карантина. Това съобщи здравният министър Асена Сербезова. Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че участниците в заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност вероятно ще бъдат карантинирани по новите по-съкратени срокове за карантина. В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер, или не, ще бъде поставен под различен срок карантина, уточни той. 

Днес ще се проведе съвет по имунопрофилактика, а по-късно през деня ще заседава пандемичният комитет.

След проведеното в понеделник при президента заседание на КСНС председателят на парламента Никола Минчев се почувствал зле и след направен тест е установено, че е положителен за COVID-19. От правителствения пресцентър вече съобщиха, че премиерът Кирил Петков, началникът на кабинета му Лена Бориславова, както и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев са се самоизолирали. Петков ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната. Василев ще работи дистанционно. Президентът Румен Радев и представителите на екипа му, които участваха в КСНС, също са се самоизолирали.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че ако му наложат карантина, ще я спазва, но не възнамерява да се самоизолира. Кристиан Вигенин  от БСП обяви във Фейсбук, че не подлежи на карантина, въпреки че вчера участва в КСНС. "Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от 22.10.2020 г. и правилата на РЗИ за нейното приложение, аз НЕ подлежа на задължително карантиниране, тъй като съм преболедувал Covid по-малко от 3 месеца преди контакта със заразен. Тестът ми за Covid -19 е отрицателен. Във връзка с това възнамерявам да продължа да изпълнявам задълженията си, като ще следя ежедневно здравния си статус", уточни той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ще се самоизолира след участието си в КСНС. В пост в социалните мрежи тя отправи и критики към Никола Минчев, като определи поведението му като "лекомислено".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във