Банкеръ Daily

Общество и политика

Обмислят се по-ниски глоби за неносенето на маски на обществени места

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли ще помогне на страната ни да се подготви по-добре за евентуални следващи вълни на COVID-19.

На брифинг след заседанието на Министерския съвет Ананиев обяви, че се обмисля намаляването на глобите за неносене на маски на обществени места.

"Нашата цел не е да събираме приходи от такива санкции, а да накараме хората да спазват противоепидемичните мерки", подчерта той.

Решението за удължаване на извънредната епидемична обстановка е било взето на базата на сериозен анализ и доклад от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Този анализ пък бил на базата на механизмите, които прилагат всички европейски държави.

Към 22 юни 2020 г. Европейският център посочва, че са регистрирани близо 9 млн. души, носители на коронавируса, като има 468 267 души, които са починали в света, отчете ресорният министър.

16,9% от жителите на Европейския съюз за заразени от вируса, а 174 991 или 33,33% са починалите. 4114 са заразени с вируса у нас, а починалите вече са 208 души.

От 9 юни се отчита значително повишаване на броя на заразените в България. Увеличението е 3,2 пъти.

 На територията на страната са открити 26 лаборатории.

"За първите две седмици - 27 май - 9 юни, се правиха около 1100 проби, а от 9 юни насам се правят средно по 2000 проби. За първите две седмици положителните проби са били 2,43%, докато за вторите две седмици нивото на положителност става 4%. Това означава, че се увеличава разпространяването на вируса в нашата страна", уточни Ананиев.

371 вече е общият брой на заразените медицински лица, като през последното денонощие има и един смъртен случай.

"Към момента няма налични данни за изграждане на активен имунитет. Заболяването продължава да регистрира нарастващ брой на заразен медицински персонал. Тези най-основни изводи ми дадоха основание днес да внеса и съответния проект на решение, което вече е факт и ще действа до 15 юли. Ние няма да въведем нови или стари строги мерки. На първо място ще остане забраната за влизане в страната на лица от определени държави. Хигиената на ръцете, физическата дистанция от 1,5 м, носенето на маски или шлемове на закрити места и дистанционна форма на работа там, където е възможно и строг и повсевместен контрол", каза здравният министър.

В отговор на въпрос дали разпространението на вируса е на клъстери или дифузно, както и за критиките, че мерките бързо са били разпуснали, доц. Кунчев обясни, че сме в смесен режим - на клъстърно и дифузно разпространение.

По повод критиките на Световната здравна организация, главният държавен здравен инспектор призова да се прави разлика между лично мнение на служител на СЗО и официална позиция, защото за момента нямало такава. Проблемът бил в неспазването на мерките. 

Кунчев отбеляза, че подкрепя напълно призива на просветното министерство за отлагане на абитуриентските балове. А здравният министър допълни, че предстоят разговори по темата с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Кирил Ананиев даде и информация за затрупаните хора в тунел "Железница". Той съобщи, че всички са живи. Пострадалите вече са откарани в лечебни заведения от екипи на Спешната медицинска помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във