Банкеръ Daily

Общество и политика

Обмислят ръст на цените на клиничните COVID пътеки

Обмисля се повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. Той допълни, че предстои това да бъде обсъдено на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Според него, с променената методика, по която се плащат по 1000 лв. за работещите медици в условията на извънредна епидемична обстановка, средствата се разпределят по-справедливо.

Зам.-министърът коментира и целта на проверките, които ще се извършват по курортите за спазването на противоепидемичните мерки. Той е категоричен в това, че те не са, за да се "пълни бюджетът", а за да се създаде ред.

Ваксинираните, но заразени с "Делта" вариант, преболедуват леко инфекцията, но могат да разпространяват вируса, заяви Александър Златанов и допълни, че именно това е причината при влизане у нас да се изисква отрицателен тест. А при над 75 на сто хиляди болни България ще излезе от "зелената зона".

По думите му броят на заразените с COVID-19 в областите Бургас и Варна се повишава заради струпването на много хора. В момента страната ни все още е в "зелена зона" заради ниската заболеваемост, също така разчитаме на заетите в туризма да проявят отговорност, като първата стъпка за това е имунизиране на персонала, добави още Златанов.

По повод мерките, Златанов смята, че не е нужно те да са драстични, а да се спазват сегашните на 100%. Ако целият персонал е ваксиниран, бизнесът може да продължи да работи, дори дадена област в страната ни да е навлязла в "червена зона", обясни той.

Областните управители са запознати с плана за действие и всяка областна управа. Тя, заедно с оперативните щабове по места, самостоятелно ще могат да налагат ограничителни мерки, ако заболеваемостта се повиши, припомни зам.-министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във