Банкеръ Daily

Общество и политика

Обмисля се единен механизъм в ЕС за конфискация на печалби от престъпления

Емил Радев

Конфискацията на доходите от престъпления е ключова мярка за борба с организираната престъпност. Тъй като 99% от възможните печалби от престъпна дейност не се конфискуват и остават на разположение на престъпниците, Европейският съюз се нуждае от ефективен инструмент за противодействие на общоевропейско ниво. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред свои колеги и представители на Европейската комисия в рамките на представянето на изготвения анализ на мерките за конфискация в алианса, които не се основават на присъда.

Изслушването се проведе в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на която българският евродепутат е зам.-председател. Анализът представлява междинна стъпка за евентуално бъдещо хармонизиране на европейското законодателство в тази област. Законовите рамки на държавите-членки за конфискацията без присъда са претърпели значителни промени през последните години. Въпреки това, действителният процент на окончателно конфискувани пари все още е много нисък. "В България прилагаме механизъм на конфискация без присъда на богатство с неясен произход и през последните години се постигат много добри резултати", посочи още Радев.

Според румънската депутатка Рамона Стругариу България е много добър пример за прилагане на този модел. Тя изрази надежда, че и северната ни съседка ще приеме подобно законодателство. Всички евродепутати, участващи в дискусията, подчертаха, че при тези процедури трябва да има гаранции за спазване на човешките права така, както са залегнали в договорите на съюза, в Хартата за основните права на ЕС, а също и в Европейската конвенция по правата на човека.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във