Банкеръ Weekly

Общество и политика

Облъчване на слънчасал електорат

ГЕРБ основно залага на стари муцуни и кадри с капитализиран бекграунд. Малцина са младите дихатели, пуснати в голямата игра, чиито възможности да привличат ресурс ще бъдат проверени в местните избори. Самите управляващи знаят, че на замерванията, които поръчаха и платиха, не може да се вярва кой знае колко. Причините са ясни, но тези данни са ориентировъчни и поддържащи самочувствието на партията. Както и добро средство за облъчване на слънчасалия електорат.
Въпросните социологически проучвания сочат, че управляващите имат всички шансове да спечелят местните избори освен в Бургас и София и в още няколко областни града. Шумен, Стара Загора и Велико Търново са сред големите селища, в които ще бъдат насочени усилията на Бойко Борисовата формация. Но ако в града на липите и старопрестолната столица въпросът е само дали кандидатът на управляващата партия ще спечели от раз, или ще му се наложи да продължи и на балотаж, то в Шумен победата на ГЕРБ не изглежда така сигурна. Социологическите данните от проучванията на общественото мнение там, поръчани от две партийни централи, коренно се разминават. И докато герберите, разлиствайки тяхната социология, се опиват от близката победа, червените размахват настървено друга социология. Тя гарантира на сегашния кмет Красимир Костов убедителна изборна победа. И още един мандат.
Двама областни в битката за Шумен
Областният управител Димитър Александров и бившият му колега Красимир Костов, който в момента управлява града, са най-сериозните претенденти за спечелването на местния вот. ГЕРБ са длъжници на Александров, който бе мажоритарният им кандидат на парламентарните избори, но не бе включен в кандидатдепутатската листа. ДПС спечели мажоритарния мандат в този избирателен район и Александров отпадна от играта. Ръководството на партията частично го компенсира, назначавайки го за областен управител, а сега разчита на него в кметската надпревара. Александров е икономист, завършил е ВИНС-Варна, до поемането на държавната служба е управител на фирмата за търговия с петролни продукти Ал и Ко и е бивш национален състезател по конен спорт. Проблемът му е, че въпреки двегодишното управление на областта няма разпознаваема политическа физиономия. За разлика от основния си конкурент Костов, когото той нарича партийна креатура.
Костов е завършил ВМЕИ Варна, а след това е специализирал в Москва. Шуменци упрекват кмета си във волунтаризъм и фантасмагории, подиграват му се за обещанието да превърне града в център на летенето с балони, но силният аргумент на самия Костов е, че не го винят за далавери. Зарича се, че и този път ще използва слогана от предишната си предизборна кампания Честният кмет. Градоначалникът облъчва съгражданите си с формулата вървим по направеното, сочейки шарените плочки и оцветения асфалт в центъра на Шумен. Не пропуска да се похвали и с новата пречиствателна станция, рехабилитацията на водопреносната мрежа и изцяло обновения градски парк. Красимир Костов умело успя да употреби и твърдението на Бойко Борисов, че не дели кметовете на свои и чужди. Именно премиерът му помогна при решаването на проблема с шуменската топлофикация, която посред зима остави шуменци да мръзнат заради неплатени сметки. Кметът се опита да благодари на Борисов от трибуната на конгреса на БСП, но не срещна разбиране от съпартийците си, които го освиркаха.
Колкото до Ред, законност и справедливост, те пускат в кметската надпревара областния си лидер Валентин Велев, който е бивш шеф на сектор Борба с организираната престъпност. А НДСВ издигат учителката на шампионите - Бисерка Йовчева, чиито възпитаници печелят международни олимпиади по информатика и математика.
Партийни раздори вдясно
СДС и ДСБ няма да се явят в Шумен с обща кандидатура за градоначалник. А причината за смразяването между двете десни партии се оказаха вътрешните избори, при които хората на Костов обвиниха тези на Мартин Димитров, че са купували гласове. ДСБ заедно с Гергьовден вече обявиха своя кандидат - журналиста Иван Капралов. СДС още се бавят, тъй като името на техния фаворит - адвокатът Галин Терзийски, бе забъркано в скандал с имотната мафия.
В местните структури на Атака също има скандал, след като лидерът Румен Русев бе обвинен в кражба от хипермаркет. Случаят бе прекратен, но Русев излетя от националистическата партия. Волен Сидеров залага на Веселин Панайотов, преподавател по стара българска литература в Шуменския университет.
Десните гласове във Велико Търново също ще бъдат разцепени заради партийни амбиции. СДС ще разчита на лидера на местната си организация Камен Алексиев, който е адвокат. Старите муцуни от ОДС издигат бившия шеф на сините Тодор Тодоров, зад когото най-вероятно ще застане и ДПС. Тодоров има фирма за недвижими имоти и от няколко години работи предимно с англичани.
Атака пък успя да приватизира друг син активист преди три-четири месеца и сега той е техният кандидат за кмет на старопрестолната столица. Шансовете на Боян Боянов не са големи според социологическите проучвания, но със сигурност партията на Волен Сидеров ще има представители в местния парламент.
И в Стара Загора интригата е свързана с националистическата формация. Там изхвърленият Тихомир Томов, който бе заснет в клип, докато празнува рождения ден на Хитлер, сега е лидер на Нова сила и се очаква да е неин кандидат.
Ицо Пицата и учен - аут
Областният лидер на ГЕРБ във Велико Търново Христо Христов силно вярваше, че ще е претендентът на управляващите за тамошен кмет. Депутатът, известен заради бизнеса си като Ицо Пицата в избирателния си район, трудно преглътна решението на изпълкома на партията да заложи на доста по-младия постулант на тамплиерите Даниел Панов. Издигането на кандидатурата му изненада не само герберите, но и мнозина търновлии, тъй като Панов отдавна е смятан за дясната ръка на обвинения във всички кметски грехове Румен Рашев. Иначе той е управител на общинската агенция Царевград Търнов, която е отговорна за всички туристически събития в района. На миналите местни избори Панов бе шеф на предизборния щаб на Румен Рашев, припомни кандидатът за кмет на РЗС депутатът Емил Василев.
Основният опонент на Даниел Панов ще е Николай Илчев, който е заместник-председател на ОбС на БСП. Бил е юрисконсулт, а сега има адвокатска кантора.
Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев не оправда очакванията на управляващите и още в средата на мандата му бе внушено, че в следващите избори ще минат и без него. Може би кандидатурата на ГЕРБ за този град бе една от първите, които станаха известни на обществото. Депутатът Живко Тодоров се отказа от председателството на парламентарната Комисия по външна политика и отбрана. Мотивът бе, че му предстои много отговорна работа в избирателния му район. БСП пък заложиха на доцента по физиология на животните в Тракийския университет доц. Бойчо Биволарски. Кандидатурата му обаче е доста спорна дори в червените среди и според мнозина обречена на неуспех. Самият доцент побърза да се презастрахова, обявявайки, че изборите ще бъдат страшно манипулирани и че ще играят много пари, но не от нашата партия. Той каза, че вече се говори и за изнудване на държавни предприятия и призова да се направи всичко възможно за осигуряване на външни наблюдатели на вота.
Биволарски и партията му отлично знаят, че външните наблюдатели няма да ни изправят кривините. Така както не ги изправиха и при предишни вотове. А и проблемът въобще не е кой точно ще спечели, тъй като доста отдавна в България това няма значение. Защото печелят тези, които са на власт. С парите на онези, с които са спечелили предишните...

Facebook logo
Бъдете с нас и във