Банкеръ Weekly

Общество и политика

Облигации на Брежнев преследват Путин

Собствениците на облигации, които бившият съветски комунистически лидер Леонид Брежнев продаде през последната година на управлението си, получиха във Франция онова, което им отказва руският президент Владимир Путин - пари в брой. Европейският съд за правата на човека в Страсбург разпореди на Русия да плати на прехвърлилия 70 години Юрий Лобанов от район Иваново близо до Москва 37 150 евро. Това е компенсацията му за емитираните през 1982-а книжа, а сумата е 140 пъти по-висока от средната месечна пенсия в страната. Деветдесет и пет годишната Мария Андреева, която оцелява от германската блокада на Ленинград, пък е получила като начало 4300 евро.


Ценните книжа са част от пуснатите за продажба облигации на стойност 25 трлн. рубли (785 млрд. щ. долара), равняващи се на почти 50% от БВП на Русия. Руското правителство признава, че все още дължи пари по тях на обикновените граждани. Путин обаче бави топката, като през април подписа закон, спиращ плащанията по книжата най-рано до 2015-а.


Бившите съветски управници започват да продават 20-годишните депозитни сертификати през 1982-а за 25, 50 или 100 рубли. Те били разигравани от тогавашната държавна лотария, която предлагала 3% лихва и възможност за обратното им изкупуване срещу 10 хил. рубли. Спечелилите първа награда имали право на луксозната за онова време Волга, а втората награда носела Жигули.


За разлика от другите бивши съветски републики, които погасили подобни задължения през 90-те години на ХХ век за малка част от номинала, Русия се ангажирала да покрие цялата сума. Президентът Борис Елцин подписал закон през 1995-а, с който задължавал правителството да възстанови спестяванията на хората чрез банкови депозити и нови облигации с номинал, равен на цената от 1990-а. Плащанията започнали по време на първия мандат на Путин, когато растящите цени на нефта изтеглили бюджета на излишък. Днес обаче, по време на третия мандат на Путин, икономическите условия са доста по-тежки. Поради което старият нов президент на Русия обеща на 16 август по време на среща с регионални защитници на човешките права да продължи да плаща каквото може на най-възрастните хора, загубили спестяванията си. За целта правителството е заделило 50 млрд. рубли за тази година и същата сума за 2013-а и 2014-а.


Министерството на правосъдието, което представлява Русия в Страсбург, коментира за агенция Блумбърг, че изпълнява всички решения на Европейския съд за човешките права. Но по оценка на икономисти, ако Русия прецени, че трябва да изплати всичките 25 трлн. рубли, дългът й ще скочи десет пъти. Ето защо експерти смятат, че властите ще възстановят плащанията по тези книжа единствено ако група с достатъчна политическа мощ започне да ги събира и натрупва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във