Банкеръ Daily

Общество и политика

Областният управител на Бургас се видя в чудо с казуса "Несебър"

Вълчо Чолаков

След като ЦИК отказа да се произнесе по сложния казус в Несебър, при който новоизбрания кмет Николай Димитров е в ареста за купуване на гласове, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите си към Общинската избирателна комисия в морския град. Според Чолаков неговите компетенции се изчерпват с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общиски съветници и полагането на клетва от тях

Сега Общинската избирателна комисия в Несебър трябва за каже до кой момент Виктор Борисов упражнява правомощията си на временно изпълняващ длъжността кмет на Несебър.

Другите въпроси са: дали новият общински съвет може да назначи нов временно изпълняващ тази длъжност и при неполагането на клетва от легитимно избрания кмет Николай Димитров и кога следва да се считат пълномощията му за прекратени.

Областният управител Вълчо Чолаков продължава да твърди, че за тълкуването на тези въпроси компетентен орган е ЦИК. "Отговорът на всички мои питания към ЦИК е, че същата е правоприлагащ орган и не е компетентна да тълкува, респективно - да изразява становище по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Аз естествено няма да влизам в задочен спор с никого по въпроса, всеки разбира неговата си работа. Тази, от която аз разбирам, към настоящия момент като областен управител съм я свършил", обясни той.

В Общинската избирателна комисия още не са получили писмото на областния управител Вълчо Чолаков, в което той настоява за изясняване на казуса "Несебър".

Facebook logo
Бъдете с нас и във