Банкеръ Weekly

Общество и политика

Обиди и сълзи в парламента

Емил Христов

Съвсем очаквано Емил Христов от ГЕРБ запази мястото си на заместник-председател на парламента в сряда (2 май), след като левицата остана самотна в искането и гласуването на оставката му.  Това стана след почти четиричасови дебати, изпълнени с много обиди и нападки, свързани с това кой е по-загрижен за хората с увреждания. Споровете фактически запълниха почти целия работен ден на депутатите и потрошиха хиляди левове на данъкоплатците. Не липсваха и сълзи - един се просълзи от жал, друг от яд.

Миналия петък (27 април) социалистите внесоха искане за оставката на Христов, подкрепено от 80 подписа, в парламентарното деловодство - с мотива, че той не е допуснал представители на протестиращите майки на деца с увреждания в сградата на Народното събрание на 18 април. И въпреки че по-късно се разбра, че е станало недоразумение, а Христов два пъти се извини на тези хора, БСП не отстъпи. Всъщност истинският мотив на левицата беше търсене на отмъщение заради свалянето от заместникпредседателския пост на Валери Жаблянов заради положително лично мнение за Народния съд.

Само 71 леви депутати гласуваха за отстраняването на Христов от заместникпредседателския стол. Останалите 118 гласа в залата бяха "против". От ДПС предварително обявиха, че няма да участват в гласуването, тъй като процедурата измествала фокуса от важните теми. Освен това ГЕРБ мерели с двоен аршин, защото отказали да свалят съпартиеца си Красимир Велчев от поста председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека заради ксенофобски изказвания, а после гласували оставката на Валери Жаблянов от БСП като заместник-председател на парламента заради думите му, че Народният съд е необходим и неизбежен.

Представителите на ГЕРБ също почти не участваха в разискванията. Пренията в пленарната зала се водеха основно между БСП и Патриотите.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че парламентарната му група стои твърдо зад Емил Христов. Според ГЕРБ скандалът с допуска на хората с увреждания в парламента цели да дискредитира Емил Христов, правителството и управляващите. Заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев посочи, че Народното събрание в лицето на Емил Христов е направило груба грешка, като не е допуснало хората с увреждания и с това е показало бездушието на властта. Колегата му Драгомир Стойнев се обърна към ГЕРБ и им каза, че са в изолация, защото се пазят от българските граждани и бягат от проблемите им. Секретарят на парламентарната група на левицата Филип Попов пък оприличи Емил Христов на Пилат Понтийски, който си е измил ръцете с шефа на охраната от НСО. Това всъщност беше и едно от обясненията на ГЕРБ за случилото се, че именно охраната не е допуснала протестиращите хора заради брандирани тениски.

Депутатите от партията на Марешки - "Воля", нападнаха социалистите, че са направили скандал на гърба на хората с увреждания. Пламен Христов дори обяви, че се провежда "долен и гнусен цирк".

Най-експресивен и емоционален беше проф. Станислав Станилов от "Атака", който обясни, че партията му е гласувала против оставките на Димитър Главчев и Валери Жаблянов, и сега е против, тъй като избирателите не са изпратили депутатите в Народното събрание да сменят този и онзи, Драган с Петкан. Професорът се изказа и втори път, като остро нападна лидерката на БСП Корнелия Нинова заради нейна реплика за "псевдопартиотите". Той така се ядоса и развълнува, че даже се просълзи и накрая завърши с думите: "Повдига ми се от вас!"

В типичния си агресивен стил Спас Гърневски от ГЕРБ направи преглед от Лукановата зима -  през приватизаторското минало на Нинова в "Техноимпекс" до назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той не обърна внимание на забележките на председателя на парламента Цвета Караянчева, че не говори по темата. Словото му предизвика вълна от лични обяснения.

От своя страна заместник-председателят на парламента Емил Христов заяви, че от БСП са злоупотребили с хората с увреждания. Той призова БСП да се извини на тези хора. "Не на мен, аз съм ви простил. Някой трябва да се извини на хората, които вие употребихте и на всички онези хора, които вие заблудихте. Извинете се, колеги, за да ви олекне", заяви Христов. Той обвини социалистите, че повече от час са крили от него, че има граждани, които са спрени от охраната.

В реплика Антон Кутев от БСП заяви, че начинът, по който е реагирал Христов, показва пълната му несъстоятелност като личност.

Междувременно по време на дебатите в парламента пристигнаха отново представители на протестиращите във връзка с проблемите на хората с увреждания и техните попечители. Те се срещнаха с Корнелия Нинова и с депутати от БСП в Огледалната зала. Там обаче присъстваха и представители на ГЕРБ, включително и Емил Христов, както и председателят на парламентарната група на най-голямата партия Цветан Цветанов.

Впоследствие Антон Кутев обяви раздразнението си от това, че управляващите са се вклинили на срещата. Той все пак изрази надежда, че това може да е от полза за разрешаване на проблемите на хората с увреждания и на тези, които се грижат за тях. По-късно Цветанов предложи в рамките на десет дни да се създаде работна група с представители на ГЕРБ и БСП по въпроса.

Корнелия Нинова пък се просълзи от това, че една от майките казала, че иска детето й да умре преди нея, тъй като няма да има кой да се грижи за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във