Банкеръ Daily

Общество и политика

Обяздват политически "Военно разузнаване" с цивилен шеф

Ген. Светослав Даскалов (вдясно)
S 250 bdfb6c72 e2f3 4322 948b 8b1d858b77f6

Стана ясно кой стои зад безпрецедентната акция за обезглавяване на Служба "Военна информация" (СВИ). Изненадващо това са управляващите, подкрепени от партньорите си от "Обединени патриоти".

Както е известно Военноокръжна прокуратура - София образува досъдебно производство срещу бившия шеф на СВИ - о.р. ген. Светослав Даскалов и и сегашния директор на службата - бригаден генерал Пламен Ангелов за престъпления по служба. Според обвинението има доказателства, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. в СВИ са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“. Това е направено в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация, тъй като разрешенията за достъп са били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба "Военна информация"-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, твърди прокуратурата. На базата на същите разрешения, издадени от некомпетентен орган - Държавната комисия за сигурността на информацията пък от своя страна е издала сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС. След обвинението ген. Ангелов на практика бе отстранен от длъжността, тъй като заради обвинението неговият достъп до класифицирана информация е отнет. А в сряда (17 юли) ген.Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжност, след като преценил, че ще е  в интерес на службата да се оттегли от поста. 

След различните хипотези кой е "поръчал" двамата изтъкнати професионалисти, в сряда (17 юли) стана известно, че на 16 юли в деловодството на Народното събрание е постъпил проектозакон за допълнение на Закона за военното разузнаване. Проектът съдържа един-единствен параграф: "В чл.24,ал.3 в края на текста се добавя "или цивилен служител". 

Досега текстът на чл. 24, ал.3, сочеше, че "службата се ръководи и представлява от директор, който се назначава за срок 5 години, директор на службата може да бъде военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание".

Смисълът на предложената промяна е  повече от очевиден - начело на СВИ вече ще може да бъде избиран  и цивилен служител от "Военно разузнаване". В СВИ в момента работят два вида цивилни служители - назначени по служебно правоотношение в съответствие със Закона за държавния служител и цивилни по трудово правоотношение.

Вносители на законопроекта са група депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти". Учудващо е, че управляващите са се решили на тази стъпка, след като именно ГЕРБ  промени  Закона за военното разузнаване точно в обратната посока. През октомври 2015 г.  управляващата коалиция начело с ГЕРБ прие предложението на Таско Ерменков от "БСП лява България" директор на служба „Военна информация“ да става  единствено военнослужещ на действителна военна служба. На първо четене проектът даваше възможност ръководителят на службата да е и цивилен служител.

По повод на промяната  Атанас Атанасов, депутат от „Реформаторския блок“ (коалиционен партньор на ГЕРБ) и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, коментира, че приетият текст стеснява кръга до няколко генерали, "всички завършили военно-щабните академии на Съветския съюз". Може би това беше целта – човек, възпитаник на съветските военни заведения, да оглави българското военно разузнаване, коментира тогава Атанасов.

Промяната през 2015 г. бе посрещната в разузнавателната общност с облекчение, тъй като се сложи край на опитите за внедряване на политическо ръководство на службата, като удобни цивилни лица бъдат избирани да ръководят военното разузнаване. Първият шеф на СВИ след промяната от 2015 г. беше бригаден генерал Светослав Даскалов. През 2018 г. президентът Румен Радев удостои ген. Даскалов с орден „За военна заслуга“ първа степен, заради големите си заслуги за развитието и укрепването на Въоръжените сили, за дългогодишна и безупречна служба и за приноса си за националната и колективната сигурност.

След него за шеф на СВИ бе избран бригаден генерал Пламен Ангелов. Той също не отговаря на описанието, което бившия шеф на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов даде в коментара си по повод промяната в Закона за военното разузнаване през 2015 година. Ангелов е завършил Военната академия в София, започнал е като оперативен работник в Служба "Военна информация“, бил е и  началник - сектор в службата, а между 2014 и 2015 г. е директор на дирекция. В периода 2015 – 21 май 2018 г. той е заместник-директор на СВИ. През 2016 г. той завършва курс за планиране на отбраната в стратегическите и оперативните нива във Въоръжените сили във Военната академия в София, а през 2017 г. изкарва курс в Академията на Агенцията за военно разузнаване на САЩ. 

Въпреки доказания професионализъм на сегашния шеф на СВИ и предшественика му, двамата са обвиняеми заради пропуски в защитата на информацията и по-точно, че са оставили процедурата по проучване за надеждност и разрешение за достъп до класифицирана информация в ръцете на шефа на административното звено по сигурността, както е посочено в Закона за военното разузнаване и правилника за прилагането му. Както "Параграф 22" вече написа,  чл.72 от Закона за военното разузнаване регламентира, че органът по сигурността осъществява дейността си самостоятелно или във взаимодействие с други служби за сигурност при условия и по ред, определени с правилника по чл. 17. 

Внасянето на промяна в закона, с която ще стане възможно начело на военното разузнаване да бъде избиран цивилен служител, обяснява и странното поведение на хората от  Министерството на отбраната, под чието крило е СВИ. МО първоначално скочи срещу твърденията на прокуратурата. Министерството разпространи специална позиция, в която заявява, че твърденията за допуснато изтичане на класифицирана информация от службата "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни.

После обаче вместо да обяви резултатите от вътрешната проверка по казуса с двамата висши военни разузнавачи, МО се умълча и сякаш забрави за обещанието да оповести резултатите до 10 юли.

А в допълнение към абсурдните обвинение срещу Даскалов и Ангелов, заместник-главният прокурор Иван Гешев обяви на пресконференция, че служител на военното разузнаване е работил като таксиметров шофьор, возил  бизнесмен в чужбина. Такива данни излезли при разследването срещу бившия и настоящия шеф на "Военна информация"."Не е нормално да ти плащат заплатата български граждани и шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен т.е. да го запознае с проблеми, които касаят неговите бизнес интереси и този представител на "Военна информация" да му е таксиметров шофьор няколко дни", заяви Гешев. Според него целенасочена лъжа било, че прокуратурата извършва в служба "Военна информация" действия, свързани с чисто оперативната дейност на военното разузнаване. "Истината е, че разследването е за изтичане на класифицирана информация и за финансови нарушения", подчерта Гешев.

От шокиращите обвинения досега не сме чули все още само за финансови престъпления, извършени от шефовете на СВИ. Това едва ли ще има някакво значение - сегашният директор на "Военно разузнаване" Ангелов вече е отстранен. Остава само депутатите бързо да приемат поредната промяна в Закона за военното разузнаване и нещата ще си дойдат на мястото, като на една от най-важните служби в държавата бъдат сложени цивилни, но политически коректни, юзди.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във