Банкеръ Daily

Общество и политика

Обявиха местата за ваксиниране през почивните дни

Министерството на здравеопазването публикува списък с работния график през почивните дни на повече от 100 ваксинационни пункта в страната, където ще бъдат поставяни ваксини срещу COVID-19 на всеки желаещ.

Всеки гражданин ще има свободен достъп до препаратите - без значение от възрастта и професията, без записване на предварителни часове.

Ваксините, които ще бъдат достъпни са на "Пфайзер"/"БиоНТех" и на "Астра Зенека"/"Оксфорд", а в някои области и на "Модерна".

Пациентите трябва да обърнат внимание на работното време на избрания от тях пункт, защото местата за ваксиниране не са отворени целодневно.  

В графика публикуван от здравното ведомство не се посочват наличностите на ваксини по производители във ваксинационните пунктове.

Зелените коридори ще важат от 30 април до 10 май, като в този период хората със записани часове в електронния регистър няма да могат да се възползват от тях. 

Нови 138 060 дози от ваксината срещу коронавируса на производителя Pfizer/BioNTech и 14 400 дози от ваксината на Oxford University/AstraZeneca пристигнаха днес. 

Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда - 28 април, от производителя Johnson and Johnson - 12 000 дози.

България ще прилага ваксината на "Янсен" без ограничения. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб.

"Изчаквахме решението на Агенцията по храните и лекарства на САЩ във връзка с използването на ваксината на "Янсен" и то е положително. Междувременно, още 7 европейски страни взеха своето решение и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение", уточни Кунчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във