Банкеръ Daily

Общество и политика

Обявиха календара на религиозните, но неправославни празници

По предложение на ръководствата на религиозните общности в България правителството определи дните на религиозните празници през 2022 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците, които почитат тези празници, могат да използват част от платения си годишен отпуск или да излязат в неплатена почивка.

Празниците на Католическата църква у нас са 18 април (понеделник) - вторият ден от Възкресение Христово; 29 юни (сряда), когато честват светите апостоли Петър и Павел; 1 ноември (вторник) - празникът на Вси Светии и 8 декември (четвъртък) - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам - на 2, 3 и 4 май (съответно понеделник, вторник и сряда), Курбан байрам на 8 юли (петък) и Рождението на Мохамед - на 7 октомври (петък).

За религиозната общност на евреите празниците са на 22 април (петък) - Песах, на 6 юни (понеделник) - Шавуот, на 26 и 27 септември (съответно понеделник и вторник) - Рош Ашана, на 5 октомври (сряда) - Йом Кипур и на 10 октомври (понеделник) - Сукот.

Арменската апостолическа православна света църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари (четвъртък), на 17 април (неделя) - Възкресение Христово, на 26 май (четвъртък) - Възнесение Господне, на 5 юни (неделя) - Петдесетница, на 24 юли (неделя) - Преображение Господне и на 14 август (неделя) - Успение Богородично.

Празничните дни за обществото "Бялото братство" са 22 март (вторник) - Ден на пролетното равноденствие, 12 юли (вторник)- раждането на Учителя Петър Дънов, Съборните дни - 19, 20 и 21 август (съответно петък, събота и неделя), и Денят на Учителя - 27 декември (вторник).

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще празнуват шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празниците за обществото "Кришна съзнание" са Гаура Пурнима на 18 март (петък), Рама Навами - на 10 април (неделя), Нарасимха Чатурдаши - на 15 май (неделя), Кришна Джанмаштами - на 19 август (петък), Ратха Ятра - на 17 септември (събота).

Последователите на Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 16 май (понеделник) - Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни).

Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоменанието на смъртта на Исус Христос на 15 април (петък).

Евангелските църкви ще празнуват на 31 октомври (понеделник) - Денят на Реформацията.

Бахайската общност в България ще празнува на 21 март (понеделник) - Ноу Руз, на 21 април (четвъртък) - Резван, на 24 май (вторник) - Декларацията на Баб, на 29 май (неделя) - Възнесението на Бахаулла, на 10 юли (неделя) - Мъченическата смърт на Баб, на 27 октомври (четвъртък) - Рождението на Бахаулла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във