Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОБЯВЯВАТ МЪРТВЕЦ ЗА УБИЕЦ НА АНДРЕЙ ЛУКАНОВ

Намереният на 31 май миналата година в запустял кладенец край Елин Пелин труп, за когото се твърди, че е на украинския гражданин Юрий Кутепкин, по всяка вероятност ще бъде обявен за физически убиец на Андрей Луканов. Според двама граждани, станали свидетели на убийството на Луканов на 2 октомври 1996 г. - жена и неговия шофьор, разпространеният чрез медиите фоторобот изумително прилича на мъртвеца от 30-метровата шахта. Техните показания сочат, че клошарят, който се е навъртал около дома на Латинка 15 много преди разстрела и в деня на убийството, е именно Юрий Кутепкин. Проблем пред съдебните органи засега създава само липсата на ДНК-експертиза, която твърдо да докаже, че трупът, намерен край Елин Пелин, е на този украински гражданин. Както и самопризнанията на задържаните за убийството на Андрей Луканов негови сънародници Алексей Кичатов, Олег Проценко и Александър Русов. Преди време адвокатът му обяви, че неговият подзащитен не се признавал за виновен по обвинение за участие в разстрела на бившия премиер и че скоро щял да докаже това. Независимо от тези твърдения съдът не промени мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека.

Освобождаването на Ангел Василев

не поставя кой знае какви проблеми пред по-нататъшното развитие на разследването на убийството на Андрей Луканов. Въпреки това решението на съда, според което той напусна ареста под парична гаранция от 10 000 лв., може да ни създаде допълнителни трудности, заявиха за БАНКЕРЪ магистрати, които работят по това дело. Режимът на почти свободен гражданин, макар да си остава обвиняем, му дава големи възможности за разговори, срещи, контакти. Според магистрати при сегашното положение на държавата МВР едва ли може да осъществи строг контрол върху тях. Според бивш служител на разузнаването външното наблюдение върху човек като строителния предприемач Ангел Василев може да бъде осъществено както от един, така и от 25 души. Всичко зависело от това, какви задачи са им поставени. Да не говорим, че освен да го наблюдават, съответните органи трябва да го охраняват, независимо от твърденията му, че не се страхува за своя и на близките си живот. Не може да се изключи съмнението, че съществуват сили, които биха се възползвали от възможностите на свободния му живот, за да го премахнат, и така да се мотивира версията, че хората от Орион орязват връзките към други от тях. Това кръгче Орион, което в Ловеч има силно лоби, да се усмири. Те няма да се спасят дори и да спечелят с такива средства, защото делото Луканов си върви и се надявам да приключи успешно - обяви седмица преди миналогодишните местни избори бившият вътрешен министър Богомил Бонев и заподозря, че Орион стои зад скандалния запис на външната министърка Надежда Михайлова с нейни съпартийци в същия град. Тези обстоятелства сочат само едно - че МВР и следствието работят по една-единствена версия за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, и тя е Орион.

Разследването се раздвижи с невероятна сила

от май миналата година насам, след като бяха задържани седем души. На 23 май на ГКПП Капитан Андреево бяха арестувани украинците Александър Акимов и Владимир Шевчук, които бяха заловени след обща акция на нашите и турските служби - поне така беше съобщено. Според други източници обаче комшиите са ги предали на българските полицаи надлежно пакетирани. Дни по-късно бяха арестувани двамата племенници на Ангел Василев: Георги Георгиев и Иван Малчев, а също и неговият шофьор Юрий Ленев и украинският гражданин Алексей Кичатов. На 4 юни 1999 г. девет души от чешката полиция задържаха и шефа на Колонел, за когото беше обявено, че е организирал убийството на Андрей Луканов. От тази порция украинци само Кичатов все още е в килията на специализираното следствие. Обвиненията за участие в убийството на експремиера бяха свалени от Акимов и Шевчук и те бяха освободени - първият още през юли миналата година, вторият - в края на 1999-а. Всички арестувани досега украинци са били членове на една и съща група - тази на Шанин, който беше убит през март 1996 г. в София. От намерения пистолет, с който той е бил убит, тръгна разплитането на убийството на Андрей Луканов. Този пистолет беше открит 20 дни след драмата на Латинка 15, разиграла се на 2 октомври 1996 г., и именно той отведе до украинската следа.

85 хил. долара е платил на килърите

Ангел Василев, както преди година пръв написа в.БАНКЕРЪ. Този факт е един от малкото, които до момента не са опровергали по какъвто и да е начин множеството медийни творби по убийството. Според запознати с хода на разследването действителните извършители са получили много под 10 000 долара на човек, а по-голямата част от тях са потънали в посредниците. Тази сума е и едно от основните доказателства срещу Ангел Василев. По безспорен начин следствието е доказало, че сумата от 85 000 долара неколкократно е влизала и излизала от сейфа на частна фирма в Лозенец. И че украинците са били вербувани за покушението поне пет месеца преди 2 октомври 1996 година. Интересно е да се отбележи фактът, че те не са знаели срещу кого ще стрелят. За тях той е бил крупен бизнесмен с бяла коса, когото наричали дядя. Може би това обяснява ниската цена, срещу която са приели да вземат живота на Луканов. Предполага се, че първоначално определената и заплатена от неизвестен засега действителен поръчител сума е много по-висока от 85 000 долара. Засега не е ясно и кой от арестуваните украинци си е отворил устата да признае, че именно тази група е подготвяла и участвала в убийството. През миналата 1999 г. е проведен следствен експеримент, с който безспорно е доказано, че хора от тази група са били на Латинка 15 в деня, в който с четири куршума, два от които смъртоносни, беше застрелян Андрей Луканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във