Банкеръ Daily

От Министерството на електронното управление настояват:

Обявете коя инфраструктура е критична за киберсигурността

„Само съвкупността от адекватни мерки във всеки един аспект от развитието на мрежовата и информационна сигурност и активното сътрудничество между институциите, академичната общност и частния сектор, ще доведе до реални резултати и постигането на по-голяма сигурност в киберпространството в условията на все по-бързо развиващото се цифрово общество.“

Това обяви заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов по време на конференцията AI N’ CYBER CONFERENCE 2022.

„Преди да се сблъскаме с всички явни и скрити предизвикателства на интернет, за нас като институции и граждани от първостепенно значение е да дефинираме критично важната инфраструктура по отношение на киберсигурността,“ допълни Кирилов.

Той подчерта необходимостта от реализирането на държавна политика в областта на мрежовата и информационна сигурност, които целят постигането на стратегическите цели на страната ни в тази област. 

Превенцията е другият аспект на киберсигурността, защото ролята на държавата е да гарантира на гражданите, че всички обществени услуги, които те ползват, са сигурни и защитени.

 „Ще ви дам пример с атаката по Български пощи, която срина системите на ведомството. Тази атака в крайна сметка даде отражение върху пенсионерите, които не успяха да получат своите пенсии на време. Така една кибератака навреди на една част от обществото, която не ползва активно интернет пространството,“ подчерта Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във