Банкеръ Daily

Общество и политика

Обявени са активни стачни действия в жп транспорта в Нидерландия от 24 август

От Федерацията на нидерландските профсъюзи - Железници (FNV-Spoor), Професионалният съюз на машинистите и кондукторите (Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs, VVMC) и Християнската национална синдикална федерация (Christelijk Nationaal Vakverbond, CNV) в специално изявление обявиха пет регионални „щафетни“ 24-часови стачки в железопътния сектор, започващи от сряда - 24 август. Началото ще бъде поставено в Северния регион, уточниха от Министерството на външните работи. След това ще последват регионите Запад (26-и август), Северозапад (29-и август), Централен (30-и август) и Източен и Южен (31-ви август).

На този етап информация относно железопътните маршрути, които ще бъдат засегнати от стачните действия, не е налична. С оглед избягване на допълнителни затруднения и забавяния при пътуванията им от МВнР съветват българските граждани, възнамеряващи да пътуват до Кралство Нидерландия с влак, както и тези, които използват тази форма на транспорт за придвижване в пределите на страната, да се информират предварително за възможни закъснения на влакове или отменени курсове. За целта нашите сънародници биха могли да изполват уебсайта на Нидерландските железници в секцията „Информация при пътуване“: https://www.ns.nl/en/travel-information.

При необходимост от съдействие българските граждани в Кралство Нидерландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в град Хага на следния номер: +31 70 350 30 51, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: +31686213612. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]

От 1 януари 2007 година гражданите на България като граждани на Европейския съюз притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт. Тези разпоредби важат и за членовете на семейството, които не са граждани на държава-членка, придружаващи или присъединяващи се към гражданина на съюза и които притежават валиден паспорт и карта за пребиваване на член на семейство на гражданин на Европейския съюз. Тези от тях, които не притежават такава карта, следва да удостоверят по съответен начин, че са членове на семейство на гражданин на ЕС, след което получават безплатна виза.

Български граждани, които са изпаднали в беда, следва да се обадят на нидерландския телефон 112, като, ако не знаят език, е достатъчно да кажат от мобилния си телефон своето име и „ambulance”, ако имат медицински проблем, “fire”, ако става дума за пожар или “police”, ако има проблем с тяхната сигурност. От нидерландския спешен телефон 112 автоматично ще засекат мястото, от което се обаждат и ще изпратят съответната служба за оказване на помощ. Не следва да се правят обаждания до техни близки, познати или колеги в България, които да предадат сигнала на българския спешен телефон 112, защото той не може да приеме искане за услуга в Нидерландия, каквато не може да изпълни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във