Банкеръ Weekly

Общество и политика

Обездесняване

Александър Маринов

Един от видимите резултати на проведените предсрочни избори е тежката загуба на десницата (споделям мнението, че ГЕРБ не е дясна партия, независимо от формалното членство в ЕНП). Провалът на трите фрагмента, на които се разпадна бившият Реформаторски блок, остави без парламентарно представителство около 300 хил. души, в по-голямата си част жители на столицата и големите български градове.

Предварителният анализ показва, че вотът за Реформаторския блок от 2014-а (приблизително 292 хил. гласа) се е разпределил на

три равни, но малки части

като и трите остават доста далеч под изборната бариера. Очевидно най-тежък удар понасят формациите от "остатъчния" Реформаторски блок. Макар да получава най-много от трите десни фрагмента (около 107 хил. гласа), тази коалиция би изглеждала трагично без добавения от "Глас народен" вот (устойчиво взимащ около 40 хил. гласа на изборите през последните години). РБ-2 се е представил по-добре (над средното за страната) във Враца, Монтана, Перник и Хасково, но отстъпва чувствително на другите две десни формации в София и Пловдив.

Втория забележим факт е приличният електорален дебют на „Да, България”. Формацията на бившия правосъден министър в кабинета "Борисов-2" Христо Иванов е получила подкрепата на около 101 хил. души, най-вече заради тактиката да се самоопределя като автентичен носител на промяната чрез разграничаване от "старото" дясно. Коалицията се представи силно в столицата (трета сила) и в Пловдив, пета е по подкрепа от гласувалите извън страната.

Третата дясна структура, участвала в изборите - "Нова република", не успя да извлече достатъчен ефект от присъствието на кандидата за президент Трайчо Трайков, нито от привличането на добре представящия се на местни избори "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева. Сега коалицията получи едва около 87 хил. гласа. И тя, подобно на "Да, България", отчита по-значими резултати само в столицата, Пловдив и извън страната.

Естествено, оценката за провал на трите десни претендента не може да игнорира генералния въпрос

какъв въобще е потенциалът на десния вот?

Фактът, че през 2014-а новоучреденият РБ получи доверието на 291 хил. избиратели, а сега общият брой гласове за трите самостоятелно явили се формации е около 296 хил., показва, че в актуалната политическа ситуация десните (без особено значение заедно или поотделно) едва ли могат да надхвърлят психологическата бариера от 300 хил. гласа. Този извод, макар с различни аргументи, се потвърждава от повечето анализи на социологически данни. Според едни изследователи основната причина е трайното разединение и нетърпимостта между лидерите, според други - по-дълбоки социално-икономически параметри (например отсъствието на устойчив слой образовани и финансово независими хора в страната).

Ако търсим конкретните причини за катастрофалния резултат, се вижда, че върху потенциално десните избиратели са повлияли и други, ситуативни фактори. Според някои анализатори на електоралните нагласи

желанието да се спре БСП

при очертаващата се победа на левицата, разпалено от острата реторика на нейните лидери, е тласнало в последната седмица от кампанията много традиционни десни избиратели към ГЕРБ. Отбелязва се и разочарованието от участието на Реформаторския блок в правителството и от поведението му в парламента.

В края на краищата, има основание твърдението, че на практика гласуващите за десницата бяха поставени пред почти еднакво непривлекателни опции - първо, да гласуват за РБ-2 (който, ако изобщо влезе в парламента, обещава сигурна коалиция с Бойко Борисов), второ, да подкрепят "Нова република" или "Да, България", чието влизане в Народното събрание се очертаваше като малко вероятно. Някои социолози изразиха и становището, че медии, гравитиращи около дясното, са му направили лоша услуга, като са внушавали, че трите десни формации имат еднакъв шанс за влизане в парламента.

Накрая, не бива да се подценяват установилите се отношения на

непоносимост между лидерите вдясно

вкл. и между такива, които до неотдавна изглеждаха твърди единомишленици. Това ясно пролича и в първите коментари след изборите. Според подалия оставка Радан Кънев, "ако "Да, България" бяха приели протегнатата ръка, нямаше да сме просто парламентарно представени, а щяхме да сме непреодолим фактор за формиране на мнозинство в 44-ото Народно събрание и да бъдем в положение да наложим смели реформаторски тези, които предлагат и двете партии”.

По въпроса кой носи отговорността за разединението между естествените съюзници обаче няма единодушие. Едни анализатори споделят преценката, че причината е в желанието на Христо Иванов на всяка цена да се разграничи от досегашното (компрометирано) дясно, според други - неприязънта на "новите консерватори" към подчертаното либерално излъчване на "Да, България", а според трети - личните амбиции на довчерашните съратници.

Естествено, най-интересно е какво ще се случва вдясно

оттук нататък

Непосредствената перспектива несъмнено е мрачна. Трудно може да се оспори констатацията на подалия оставка лидер на ДСБ "загубата от това, че не се явихме заедно, е огромна. Тази възможност е дългосрочно компрометирана, защото оставаме извън парламента". Освен политическите и психологическите ефекти от загубата не бива да се подценява и обстоятелството, че заради явяването си в коалиционен формат всички десни партии остават без държавна субсидия и ще трябва да освободят ползваните (практически) безплатно публични имоти.

Непосредственото предизвикателство пред десните е да определят отношението си към новия парламент и към опитите му да излъчи правителство. В този случай разделението вероятно ще се задълбочи, тъй като едни ще се опитат да се присламчат към ГЕРБ, а според други победата на Бойко Борисов не премахва сериозните различия помежду им.

Известна светлина върху очакваното развитие на ситуацията хвърля и предупреждението на Радан Кънев, че "този път с улични пърфоманси няма да стане, защото в историята няма повторения". Всъщност, тук Кънев греши - драмата често се повтаря като фарс, което е най-вероятната близка перспектива пред десните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във