Банкеръ Daily

Общество и политика

"Обединени патриоти" настояват да се отложи Законът за социалните услуги

Искрен Веселинов

Парламентарната група на "Обединени патриоти" депозира в Народното събрание искане за отлагане на Закона за социалните услуги. Внесеният от тях законопроект цели отлагане на влизането в сила на спорния нормативен акт с 6 месеца. Според патриотите това е необходимо, за да се постигне достатъчно отворена дискусия, която да доведе до нужните промени в текстовете, които "внасят смут в обществото". 

Законът за социалните услуги бе изготвен и внесен в парламента от Министерския съвет под ръководството на социалното министерство и предизвика остри реакции сред родителите. Част от спорните текстове са за правомощията на НПО-тата, целта и философията на термина "социална услуга", размера на правомощията на частните предприемачи, предлагащи социални услуги, ролята на неправителствения сектор и държавата във възпитанието и отглеждането на децата, ролята на семейството, механизмите и контрола при извеждане на деца в риск.

Опасенията на организациите на родителите, които проведоха поредица разговори с "Обединени патриоти", са, че спряната Стратегия за детето, която първа като документ предизвика остри реакции, реално се внедрява чрез Закона за социалните услуги в други два водещи нормативни документа, свързани с грижата за детето и семейството, а именно – Закона за закрила на детето и Семейния кодекс.

Законът за изменение и допълнение на Закона за социалните услуги е подписан от всички народни представители от групата на "Обединени патриоти".

"За нас това е правилният механизъм за разглеждане на проблемните текстове – чрез предизвикване на обществен диалог и постигане на високо експертно ниво, което да направи изводите какви промени са необходими, за да се постигне нужният баланс между обществен интерес и запазване в цялост на традициите и семейните ценности, характерни за нашето общество", изтъкна съпредседателят на групата на патриотите Искрен Веселинов.

Сред мотивите за искането е, че "семейството като съвкупност от майка, баща и техните деца, както и неговото функциониране по осигуряването на здрава среда за отглеждане, възпитание и образование на децата трябва да е водещо при формулирането и прилагането на всички закони в Република България". Законът за социалните услуги и промените, които той налага в Закона за закрила на детето и Семейния кодекс, поставят "основателни въпроси именно свързани с устоите на семейството и неговата роля при отглеждането на децата".

Facebook logo
Бъдете с нас и във