Банкеръ Daily

Искрен Веселинов:

"Обединени патриоти" изместиха ДПС от позицията на балансьор

"Обединени патриоти" изместиха ДПС от позицията на балансьор и дебалансираха трипартийния, посттоталитарен политически модел. Това заяви в декларация от името на парламентарната група "Обединени патриоти" съпредседателят ѝ Искрен Веселинов. Поводът за нея е последното заседание, в рамките на което бе закрит 44-ият парламент. По време на заседанието единствено от ДПС не прочетоха декларация от името на парламентарната си група.

Веселинов отчете постиженията на патриотичните формации ВМРО и НФСБ, останали в коалицията "Обединени патриоти", като на първо място изтъкна "разбиването на посттоталитарния модел и трипартийното управление на страната - с голяма лява партия - БСП, голяма дясна партия - ГЕРБ и етническа партия - ДПС за балансьор".

"Обединени патриоти" изместиха ДПС от позицията на балансьор и дебалансираха тази система", а за първи път в посттоталитарна България национално патриотичните формации бяха официално включени в управленска коалиция", посочи депутатът. "Напразни бяха опитите на ДПС да етикират управлението като "ксенофобско" и "фашистко", добави той.

В декларацията от "Обединени патриоти" се изтъква, че тези четири години са били белязани с перманентна криза, с разделение и политическо противопоставяне, с постоянен опит да се събори управлението. А единственото нещо, което е липсвало, е съзнанието за общо бъдеще.

Веселинов посочи като постижения на патриотичната коалиция осигурения ръст на доходите, удвояването им в сектор "Образование", двойното увеличение на минималната пенсия, въвеждането на семейно подоходно облагане. Той отчете като постижения на патриотите и спирането на ратификацията на Истанбулската конвенция, както и на споразумението СЕТА.

За външната политика, Веселинов каза, че е въпрос на време "измислената теза на македонизма да ерозира и да бъде възстановена историческата истина за българския произход на населението там".

Като успехи очерта облекчената процедурата по издаване на така наречената "синя карта" за българите от трети страни, промените в трудовото законодателство, свързани с името на 24 май като Ден на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност, цялостна реорганизация на сектор "Отбрана" и преобръщането на тенденцията за намаляването състава на Българската армия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във