Банкеръ Daily

Общество и политика

"Обединени патриоти" искат да забранят финансирането на магистрати от чужди организации

Депутати от парламентарната група на "Обединени патриоти" предлагат  поправки в Закона за съдебната власт, с които се забранява финансирането на професионалните организации на магистратите от чужди държави и чужди фондации.

Предложението си те мотивираха със случая на предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, както и с второто подобно - това на Борислав Динков. Поводът е, че Български хелзинкски комитет повлия с позиция върху съдебното решение за предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов, а освен това вече беше връчвал награди на част от съдебния състав. Същата неправителствена организация неведнъж е организирала и семинари за магистрати. По тази причина от ВМРО преди дни поискаха от прокуратурата БХК да бъде заличен от регистрите на НПО.

"Съдебният състав, ръководен от Калин Калпакчиев не само пусна Джок Полфрийман по-рано от затвора, вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова от "Обединени патриоти" внасяме промяна, която смятаме че ще повиши независимостта на българския съд", заяви съпредседателят на патриотичната група Искрен Веселинов.

Християн Митев от НФСБ пък обясни, че в поправките е записано следното - професионалните организации на магистратите да се финансират само и единствено от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства и фондове от програми на Европейския съюз, норвежкия съдебен механизъм, като се забранява финансирането от чужди държави и други организации, извън тези, които са посочени. По думите му така ще се гарантира независимостта на магистратите и няма да се постановяват такива съдебни актове в угода на определена организация или чужда държава.

„Предложението ни е съвсем естествено. То не е продиктувано само от последния случай с предсрочното освобождаване на един брутален убиец. То е свързано и с една порочна практика, която се установи през последните десетилетия, на която трябва да се сложи край. Точка! В противен случай някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финансирана от Северна Корея, от Камерун, Того или някоя друга държава, Саудитска Арабия, примерно, и по този начин да успява сред своите представители да прокарва едни не по-толерантни, но, бих казал, по-меки решения в съдебната зала по отношение представителите на тези държави или пък на представителите на исляма. Може би с Того сбърках, защото това е една сравнително богата държава. Но виждате абсурда на една такава практика, която се установи в  България. Така  че съвсем резонно и съвсем основателно предлагаме средствата за финансиране, било парични или чрез имущество, да бъдат предоставяни само по линия на европейските легитимни организации или норвежкия съдебен механизъм”, посочи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Искрен Веселинов добави, че не претендират за авторство на проектопромените. Те вече били обсъждани, но силите в парламента не стигнали, за да удържат на външния натиск.

„Ние обаче смятаме, че отвъд океана нещата се променят. Чухме заявката на президента Тръмп, че бъдещето е на националните държави. Така че тази ултралиберална идеологема, която властва над обученията на съдийските организации, мисля, че трябва да бъде разрушена окончателно”, заключи Искрен Веселинов, търсейки аргументи дори в изказвания и действия на американския президент. „Обединени патриоти” считат, че проблем в случая е финансирането на магистратските сдружения от „Америка за България”, която е основен спонсор на техни мероприятия и обучения.

Припомняме, че през юли 2017 г. пак имаше опит от страна на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да забранят външното финансиране на съсловните организации на юристите. Сред внесените тогава промени имаше и текстове, чрез които се целеше да се попречи на магистратите да се сдружават свободно, което противоречи на всички демократични принципи. Атаката на управляващите несъмнено беше насочена срещу Съюза на съдиите в България и Съюза на юристите, които са двете организации с най-критична позиция към съдебната реформа.

Още на следващия ден обаче ГЕРБ оттегли скандалните поправки в съдебния закон, които целяха да забранят външното финансиране за съсловните организации на магистратите и да ограничат свободата им за сдружаване. Това стана след силен вътрешен и международен натиск, включително от Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ и най-големите международни съдийски организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във