Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОБЕДИНЕНАТА ЛЕВИЦА ПАК Е РАЗЕДИНЕНА

В края на април или началото на май ще се проведе пленум на Висшия съвет на БСП, който трябва да одобри окончателните варианти на листите на коалиция За България. Първоначалната дата за форума беше 21 април, но явно проблемите около подредбата на списъците е довела до отлагането му. Неслучайно Георги Първанов реши да обяви водачите на листи още преди няколко седмици, тъй като се очакваха конфликти по места, коментират от Позитано 20.
Колкото и да се опитваха лидерите на четирите формации в проекта Нова левица да убедят електората си и общественото мнение, че кандидатдепутатските списъци са последното нещо, което ги интересува, именно те се оказаха препъникамъкът в отношенията им. Разногласията помежду им започнаха да проличават ясно тъкмо при определянето на водачите и местата на коалиционните партньори. А до неотдавна предизборните съюзници вкупом твърдяха, че не оспорват по-големите права на социалистите в това отношение като най-голяма партия.
Шефовете на БСП, ПД Социалдемократи, ОБТ и формацията на Петър Агов се събраха в края на миналата седмица по стара традиция в Лесидрен. Целта им бе да избистрят предизборната стратегия на коалицията За България, а и рамката на сътрудничеството между четирите партии след изборите. Сбирката стана там, където през 1998 г. уж беше поставено началото на обединителния процес и на този факт очевидно се придаваше символично значение. Вместо това обаче беше постигнат обратният ефект и аналогията с последвалото разединение в Солунската четворка се натрапи от само себе си. След първата завера в Лесидрен пътищата на БСП, БЕЛ, БСДП и ОБТ продължиха в различни посоки. Сега новият формат на т. нар. обединена левица е изправен пред същия риск.
На заседание на секретариата на ОБТ преди сбирката бе решено негови представители да не участват в Лесидрен. Хората на Кръстьо Петков се обидили от това, че БСП-активистите из страната масово бойкотирали номинациите на другите партии. Подобно отношение бе квалифицирано като опит за демонтаж на проекта Нова левица, а и застрашавало бъдещото сътрудничество между левите формации след изборите. Поставеният за водач на листата в Смолян проф. Кръстьо Петков беше отхвърлен от тамошните социалисти и соцръководството бе принудено да търси компромисен вариант за него - най-вероятно второ място във Велико Търново. Листата в Смолян и без друго вече е силно скъсена и едва ли не само първото място в нея е сигурно, споделят депутати от региона. В резултат на конфликта смолянската организация на Кръстьо Петков напусна регионалния съвет за координация на коалиция За България, но ще подкрепи левицата на изборите.
Проблем възникна и с мястото на Петър Агов. От ОБТ поискаха двустранни преговори с БСП за изясняване на ситуацията. Още през януари, когато За България бе създадена, от ПД Социалдемократи се обявиха против такива преговори, за да се избегнат личните договорки за една или друга подредба на списъците. Но сега решението за двустранни разговори било прието и от четирите партии на едно от последните заседания на Политическия съвет на Нова левица и в момента текат усилени консултации с БСП-лидерите за излизане от кризата, твърдят от партийните централи.
Някои не спират да се питат защо малки партии като ОБТ и тази на Агов, която вече си няма и име, предявяват такива претенции? Проблемът е, че Първанов направи доста компромиси в процеса на коалирането с една-единствена цел - да покаже, че БСП е реформирана. И ако сега столетницата не си даде поне вид, че се съобразява с исканията на партньорите си, тази теза отива на кино. Пак там отиват и усилията на соцлидерите. Иначе на всички е ясно, че другите три организации от Новата левица няма да осигурят наплив от гласоподаватели. Както е ясно и че зациклянето на обединителния процес точно преди изборите няма да се отрази позитивно на левите. Колкото до конкретния случай с ОБТ, хората на проф. Кръстьо Петков поддържат традиционно добри връзки с ДПС и са си оставили още една вратичка за евентуално влизане в парламента. При несигурната ситуация, в която се намира движението след намесата на царя в политиката, нищо не пречи на Доган да се споразумее и с ОБТ.
В случай че четирите леви партии се разделят, ще възникнат нови проблеми и в международен план. И без това и в ПЕС, и в Социнтерна се чудят кого да признаят по-напред - дали Новата левица, или БЕЛ. А и едно от условията за някакъв вид външна подкрепа за българските леви е тяхното единодействие.
При формирането на проекта Нова левица идеята беше след изборите БСП, ПДС, ОБТ и организацията на Агов да формират нещо като български вариант на гръцкия ПАСОК. Днес организационното устройство на такъв субект минава на заден план. Пред Първанов стои друг, доста по-сериозен въпрос - дали ще успее да закрепи положението в нестабилната коалиция, която създаде с толкова усилия и компромиси? Вероятно това ще е истинската проверка доколко изобщо е възможна обединена левица у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във