Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОББ ВЕЧЕ Е БАНКАТА С НАЙ-ГОЛЯМ КАПИТАЛ

ОББ вече разполага с капитал 75 964 082 000 лв., съобщиха от кредитната институция. До 15 декември тази година той бе над 21 млрд. лв. (по 35% в него държат ЕБВР и БУЛБАНК, а Oppennheimer and Co., Inc притежава около 30 процента). На 15 декември тримата собственици на ОББ увеличиха капитала й с около 55 млрд. лева - равностойността на 30 млн. щ. долара. Така те изпълниха решението на общото събрание на акционерите на ОББ от 25 юли тази година. Освен първата консолидирана и първата приватизирана банка с тези инвестиции ОББ става банката с най-голям капитал в българския финансово-кредитен сектор.


С новото увеличение на капитала приключи една важна фаза от приватизацията на ОББ. Сега сме в силна позиция, която ни позволява да преструктурираме и разработим нашите операции така, че да предоставим по-цялостно и пълно обслужване на клиентите си. Целта ни е да развием банката така, че те да са убедени, че ги обслужват по най-високите банкови стандарти - заяви главният изпълнителен директор на ОББ Стилиян Вътев.


Инвестицията от около 55 млрд. лв. (30 млн. щ. долара), която ЕБВР, БУЛБАНК и Oppennheimer and Co.,Inc направиха в ОББ, отварят пред нея огромни възможности за разширяване на позициите и в производствения сектор. Банката вече има възможности да отпуска на една фирма заеми до 7.6 млрд. лв., без те да попадат в графата на големите кредити. С подобно преимущество засега не разполага нито една кредитна институция в страната. Така ОББ може да привлече като свои клиенти повечето големи предприятия у нас. Капиталовата инжекция ще увеличи и интереса на чуждестранните финансови институции и инвеститори към ОББ и ще разкрие пред нея възможности за осигуряване на кредитни линии от чужбина..

Facebook logo
Бъдете с нас и във