Банкеръ Daily

Общество и политика

Обама разреши нови въздушни удари в Ирак

Президентът на САЩ Барак Обама е уведомил вчера Конгреса, че е разрешил на американските въоръжени сили да нанесат въздушни удари в Ирак, за да помогне на кюрдските милиции да отвоюват от джихадистите от групировката "Ислямска държава" (ИД) най-големия язовир в страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом.

"Тези операции са ограничени в своята същност, продължителност и обхват и са предприети в координация и по искане на иракските власти", подчертал Обама. Той уверил, че въздушните удари са в унисон с неговата цел да защитава гражданите на САЩ в Ирак. "Падането на язовир "Мосул" (в ръцете на джихадистите) може да заплаши живота на голям брой цивилни, да заплаши американски персонал и бази, включително посолството на Съединените щати в Багдад, и да не позволи на иракското правителство да предоставя критично важни услуги на населението", аргументирал се Обама.

Властите в автономния кюрдски регион в Северен Ирак съобщиха, че техните бойци са превзели части от язовира с американска помощ от въздуха, посочва Асошиейтед прес.

Американската военна авиация е нанесла вчера 14 удара в Ирак, при които е повредила или унищожила 10 автомобила с монтирани на тях оръжия, 7 военни всъдехода "Хъмви", два бронетранспортьора, както и един импровизиран контролно-пропускателен пункт на джихадистите. В събота тя извършила 9 нападения в страната, съобщи Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

Обама ще прекъсне временно своята лятна отпуска и ще се върне в Белия дом за провеждане на поредица работни срещи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на американското президентство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във