Банкеръ Daily

Общество и политика

ОАЕ откриват посолство в София

шейх Абдула бин Зайед

Външният министър Екатерина Захариева ще приеме в петък министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който пристига на официално посещение у нас. В рамките на визитата си шейх Абдула ще открие и посолството на ОАЕ в София.

Посещението на министър Ал-Нахаян е продължение на усилията за насърчаване на двустранното сътрудничество.

Българското посолство в Абу Даби беше открито през април 2018 г. от вицепремиера Екатерина Захариева. В рамките на работното си посещение във федералната монархия тя подписа меморандум за сътрудничество между двете министерства на външните работи и финализира подготовката за подписване на още два важни документа за гражданите и бизнеса - за взаимно признаване на шофьорските книжки, както и за взаимна защита на инвестициите.

От средата на 90-те години постепенно нараства броят на пребиваващите в ОАЕ български граждани. Това е сред основните предпоставки за откриването на генерално консулство в Дубай през 2001 г., а през 2018 г. и на посолство в Абу Даби. Понастоящем в Обединените арабски емирства е съсредоточена най-голямата българска общност в Залива, а вероятно и в целия Арабски свят, която наброява 3000 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във