Банкеръ Daily

Общество и политика

НЗОК плаща за определени лекарства 100%, но пациентите доплащат

Здравната каса плаща за определени лекарства 100 процента от стойността им, но въпреки това, на пациентите им се налага да доплащат за тях.

Това стана ясно на семинар, в който участва управителят на НЗОК Петко Салчев. По думите му е необходим завишен контрол върху лекарствената политика.

Експерти от Националната здравноосигурителна каса представиха данни за дисбаланс в достъпа до лекарствена терапия, заплащана напълно или частично от Здравната каса за хронични заболявания.

Според проф.Петко Салчев работещото решение е повишаване на контрола върху пазара и спазване на правилата от Нормативната уредба. "Нас ни притеснява това, че ние обявяваме на българските граждани: "Покриваме ви 100% от лекарствения продукт" и когато те отидат в аптеката се оказва, че ние не покриваме 100% от лекарствения продукт", посочи той.

Анализът предстои да бъде представен на Министерството на здравеопазването, добави Салчев. "Представяме ги сега, а не когато има парламент, за да не кажат, че ще атакуваме по някакъв начин законодателни промени", уточни той.

Очаква се следващия месец Сметната палата да започне проверка на Националната здравноосигурителна каса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във