Банкеръ Daily

Общество и политика

НЗОК отказва да "бъде употребявана за предизборна кампания"

Във връзка с отвореното писмо на д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област до редица институции и до медиите, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) категорично заявява, че отказва да бъде забърквана в предизборната кампания и не желае името й да бъде употребявано за политически цели.

В писмото на НЗОК се твърди, че общопрактикуващите лекари са подложени на административен произвол заради незаконосъобразните действия на служители на РЗОК, НЗОК, РЗИ и Министерство на здравеопазването, които губят времето на семейните лекари с множество проверки по абсурдни и несъвместими със здравата логика казуси:

- проверяват се извършени от ОПЛ, но незаплатени от НЗОК противогрипни ваксинации, като се налагат санкции за дейност, за която е отказано заплащане в нарушение на НРД;

- налагат се санкции на лекари, приети по спешност на лечение в болница в критично състояние, които не са информирали НЗОК за това, независимо че пациентите са преглеждани и лекувани от заместника. Тези санкции достигат до 9000 (девет хиляди лева) за факта, че ОПЛ, като обикновен човек, се е разболял внезапно;

- правят се проверки по един и същи сигнал по 2-3 пъти в месеца, независимо че още след първата има обяснения, констатации, възражения, арбитраж и решение по казуса.

По думите на д-р Чобанова т.нар. „електронизация“ в здравеопазването вместо да облекчи процедурите, ги прави често невъзможни за изпълнение.

Вместо да реши проблема със здравнонеосигурените, НЗОК предпочита да глобява своите „договорни  партньори“, по-скоро подчинени, и да им губи времето с абсурдни проверки и санкции. Всичко това гарнирано с арогантност и липса на всякаква етика, твърди д-р Виктория Чобанова. 

"Уважаваме амбициите на д-р Чобанова, но тя не може да бъде изразител на мнението на общопрактикуващите лекари в България, тъй като не е договорен партньор на институцията. Към настоящия момент д-р Виктория Чобановa няма сключен договор с НЗОК/ РЗОК", уточняват от Касата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във