Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нумерологията като политическа наука

В последните години политиката на държавицата ни се ръководи не от експертни мнения и компетентни решения, а от звездите, планетите и всевъзможни суеверия. Вижте премиера, който си носи червен конец на ръката срещу уроки. А и по медиите вместо да гледаме и четем специализирани анализи и журналистически разследвания, се омайваме от пророчествата на астроложки, врачки и баячки. Това обаче, което най-много прави впечатление при тези клети женици, е, че всички гледат да се харесат на Вожда и не смеят да предскажат нищо лошо за него. 

При тегленето на номерата на кандидатпрезидентските двойки в ЦИК партийните функционери се втурнаха да търсят поличби и скрит смисъл в числата и се оказа, че всички вещаят успех. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева веднага прецени, че 17 може да се разглежда и като 1+7=8, а това било числото на майката. Откъде го измисли! Може би се е сетила за много тачения при социализма 8 март. На мен пък нумеролози дилетанти са ми казвали, че 8 било числото на парите. А сега де? Ама, нали Бойко Борисов обяви, че след толкова бащи е крайно време нацията да си има и майка... Така нещата се нареждат -  Цецка Цачева е нашата майка и нищо по-малко. Той бащицата, тя - майката. На странни "родители" случихме, да знаете. Разбира се, на помощ веднага дойдоха придворните звездобройци - някаква астроложка дори отиде още по-далече, като "прозря", че 17 било числото на Дева Мария. Но коя планета или вътрешен глас й е подшушнал това откритие, не се разбра.

Шефът на герберите в парламента Цветан Цветанов пък заложи на "прагматичната" нумерология. "Всички знаем, че през 2017 г. започва мандатът на новата президентска двойка, така че съвсем логично е 17-и номер да се падне на ГЕРБ. Убеден съм, че с номер 17 можем да постигнем необходимия успех", разтълкува той мистичното число. Но някои "недоброжелатели" на ГЕРБ веднага се сетиха за нашумелия в СССР и в целия соцлагер филм "17 мига от пролетта".

Ами какво да кажем и за човека с изразителния прякор Петното? Щото на него направо си се падна №8, без да се налага да се събира и изважда. Е, пита се в задачата, по герберската логика и на Бисер Манолов ли трябва да викаме "мамо"?

Ще стане ли "Любимец 13" доскорошният въздушен ас, а сега кандидат за президент на БСП ген. Румен Радев? Вместо да се стреснат от набеденото за фатално число, червените също се зарадваха и го разтълкуваха по своему. "№13 е фатален за ГЕРБ и днешната власт. Ген. Румен Радев и Илияна Йотова са новите любимци на българския народ. Затова на 13 ноември с №13", въодушевено обяви най-младият член на Изпълнителното бюро на червената партия Крум Зарков. Същия прочит направи и лидерката Корнелия Нинова. Но дали? Засега въпросното число е донесло късмет само на един човек - Бойко Борисов, който е роден на 13 юни, и съдбата го направи и главен секретар на МВР, и кмет, и премиер. Той дори играеше с №13 като център нападател на "Бистришки тигри" и редовно вкарваше голове.

Кармично е числото и на реформаторската двойка - 7. В него демократите привидяха благосклонната ръка на провидението. Седем е известно като еврейското или библейското число, защото в Стария завет е закодирана 7-годишна цикличност на всичко случващо се. Така например след седемте изобилни години в Египет идват седем гладни. А коя седмица е улучил Трайчо Трайков - добрата или лошата, ще стане ясно на 6 ноември.

Невзрачният номер 19 никак не смути кандидата за държавен глава на Патриотите Красимир Каракачанов. Развеселен, той коментира, че е важно да го запомнят един милион души, останалите няма нужда да се напъват да запаметяват цифрата. 

Много привлекателните числа 1 и 9 обаче не се оказаха късметлийски за хиподила Светльо Витков и първия хомосексуалист, кандидат за президент Владо Кузов. И двамата бяха дисквалифицирани още на старта. А нумеролозите казват, че тези две числа обозначавали началото и края на един цикъл. Това е любопитно! Дали пък тази кандидатпрезидентска кампания няма да отвори нов цикъл в българската политика?

Facebook logo
Бъдете с нас и във