Банкеръ Daily

Общество и политика

Нулева учебна година няма да има

Силно вероятно е дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13 април. Очакваме в четвъртък да излезе съответната заповед, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. 

Той е категоричен, че няма да има нулева година. "Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива", поясни Вълчев. 

90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. "За нас беше предизвикателство да стартираме дистанционното обучение, както и да се компенсира изоставането поради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голама часто от учениците в страната дистанционното обучение стартира ефективно. Разбира се има възможности за подобряване", допълни министърът на образованието.

Ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения.

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, министърът каза: "Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

"В момента обменяме информация с министрите на оразованието на другите страни. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема", обобщи Красимир Вълчев пред NOVA телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във