Банкеръ Daily

Общество и политика

Нужни са промени в образованието, смята министър Танев

В учебниците има твърде много ненужни формули и конкретни научни знания, а това ще се промени, когато бъдат предприети законодателни промени. Това каза пред бТВ министърът на образованието Тодор Танев, който окачестви сегашната ситуация като "буре с динамит, върху което стоим".

По думите му в обществото се напластява огромно недоволство "срещу вкарването с обувалка на някакви формули, множество и съвсем конкретни научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето“.

"Едно е да знаеш дати по история, друго е да преценяваш какви са историческите процеси“, заяви Танев.

Според него през последните 30-40 години средното образование у нас се е превърнало във висше и даде пример думата "фораминифери", която присъства в съдържанието на учебниците по биология. 

Според образователния министър, за да се избегне сложният език е нужна законодателна промяна. В тази връзка Танев подкрепи внесеният миналата седмица Законопроект за предучилищното и училищното образование на ГЕРБ. Той бе представен от бившия заместник-министър на образованието Милена Дамянова в първия кабинет на Борисов. В 41-ото Народно събрание тези промени също бяха на дневен ред и бяха обсъждани, като стигнаха и до второ четене в пленарна зала, но впоследствие не бяха приети, заради оставката на правителството. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във