Банкеръ Daily

Общество и политика

Нужни са още 200 млн. лв. в здравеопазването за догодина

„Колективният трудов договор (КТД) в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. За следващата година са необходими поне още до 200 млн. лева“. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. В Световния ден за достоен труд, 7 октомври, КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане.

„КТД дава нивата, които трябва да бъдат достигнати за срока му на действие. Неговата цел е да организира и да ориентира всички по места в болниците. Нивата бяха подплатени с не малко пари, които бяхме договорили в бюджета за 2019 година. Парите сме ги договорили на макрониво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието“, допълни Димитров. По думите му ръстът може да бъде постигнат със средствата, дадени досега – около 86 млн. лева, отпуснати по различни канали, плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лева.

„С около 15% трябва да бъде увеличен единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване. Второто парче от системата са здравни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването. Там трябва минимум 10-12% увеличение. Голямата група от хора в държавните, в общинските и в частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК, за там трябват 160-200 млн. лева“, обясни синдикалният лидер. Според Пламен Димитров оставка на министъра, независимо кой е той, не е решение на проблема, „защото този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години“.

Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на 7 октомври. Соня Върбанова, председател на медицинската федерация, заяви, че от „Подкрепа“ ще търсят пряк диалог с властта.

„Лимитите трябва да отпаднат, защото те са пречка за болниците. Искаме увеличаване на сумата, която е от БВП, както и увеличаване на стойността на 1 час нощен труд, защото в момента за това се плащат стотинки, а ние държим заплащането на час нощен труд да стане 0,5% от минималната работна заплата“, подчерта тя. Сред исканията на КТ „Подкрепа“ са болниците да не са търговски дружества, а частните лечебни заведения да не работят с НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във